Logo
  • Nieuws
  • 13 januari 2011
  • Dagmar Hendriks

Creatieveling niet gewenst in de top

Creatieve werknemers bereiken maar moeilijk de top van het bedrijfsleven. Vaak associëren mensen creativiteit met zekere onvoorspelbaarheid en chaos. Dat ziet men niet graag in de eigenschappen van een ceo terug.

Beeld Creatieveling niet gewenst in de top

Dit blijkt uit onderzoek van Jack Goncalo, gedragspsychologie aan de Cornell University. Zo meldt 6minutes.be. Gonacla heeft onderzocht waarom velen van oordeel zijn dat creatieve werknemers weinig leiderschapspotentieel hebben.

Te veel risico’s

Goncalo stelt dat werknemers vooral verwachten dat een persoon in de top zeker en standvastig is. Zo zou een topman of -vrouw vooral onzekerheid moeten wegnemen. Wie met veel verrassende ideeën en oplossingen komt, ziet men als gauw als iemand die te veel risico’s neemt en moeilijk te voorspellen is.

Out-of-the-box

De huidige leidinggevende van een organisatie zal ook niet snel een creatieveling als zijn of haar opvolger kiezen. Zijn eigen manier van leidingeven toont immers aan dat zijn voorspelbare en veilige managementstijl een succes is.

Dit is natuurlijk niet altijd waar. Juist door een andere stijl van leidinggeven in te slaan kan de organisatie juist andere kansen grijpen en out-of-the-box gaan denken..

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.