Logo
  • Nieuws
  • 23 november 2015
  • Bron: Weight Watchers Health Services

Behoud en krijg vitale werknemers in 2016: 4 tips

Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een onderwerp dat veel aandacht vraagt van werkgevers. Werknemers moeten gezien het veranderende pensioenstelsel, de vergrijzing en de krimpende arbeidsbevolking langer doorwerken dan voorheen, en dat zal ook hard nodig zijn om in de toekomst de economie goed draaiende te houden. Maar ook voor werknemers zelf is een gezonde werkomgeving belangrijk. Toenemende aandacht voor de gezondheid en vitaliteit van werknemers is daarom nu al hard nodig.

Daarom hebben veertig vertegenwoordigers van private en publieke organisaties, deelgenomen aan de conferentie “Gezonde Werknemer 2015”, een initiatief van Weight Watchers Health Services en het Nationaal Programma Preventie Alles is gezondheid...

Werknemers vitaal houden

Waar in het verleden de nadruk nog lag op het terugdringen van verzuim, ligt in veel meer bedrijven tegenwoordig de focus op mensen die nu gezond zijn; gezonde werknemers die je als organisatie graag vitaal wilt houden. Investeren in vitaliteit is een belangrijk middel om deze doelstelling te bereiken. En hoewel dit voornamelijk vruchten op de lange termijn zal afwerpen,  levert het op korte termijn ook al voordelen op: fittere en vitale werknemers zijn in de regel productiever, meer gefocust, alerter en creatiever. Kortom: een leukere collega die anderen met het vitale gedrag ook zal aansteken om meer aandacht te geven aan een gezond energieniveau.

Vier tips

Uit de conferentie kwamen vier tips naar voren die werkgevers kunnen helpen met het behouden van gezonde werknemers:

1. Te lang zitten, zit erop

Nederlandse werknemers zitten 55 tot 60 procent van hun tijd. Dit is te veel, wat het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verhoogt. Ook zijn er aanwijzingen dat langdurig zitten een  negatieve invloed heeft op depressies en klachten aan het bewegingsapparaat en bepaalde vormen van kanker kan veroorzaken. Sterker nog, te veel zitten is een risicofactor voor vroegtijdig overlijden. Bewustwording van het zitgedrag is van groot belang om vervolgens over te kunnen gaan tot gedragsverandering. Staand vergaderen bijvoorbeeld en kantoormeubilair waaraan ook staand gewerkt kan worden, kan deze gedragsverandering stimuleren.

2. Beloon gezonde snacks

Sommige kantines zijn nog steeds een bron van verleiding om te vette voeding of te veel suikers te eten. Neem deze verleiding weg door de kantine onder handen te nemen en ongezonde snacks uit de kantine te halen. Of maak de prijs van gezonde producten lager, en die van ongezonde producten hoger. De winst op ongezonde producten kan dan gebruikt worden om de gezonde voeding en snacks goedkoper te maken.

3. Maak gebruik van vitaliteitsprogramma’s

De laatste jaren zijn vitaliteitsprogramma’s bij organisaties erg populair aan het worden. Het is aan te raden een vitaliteitsprogramma te kiezen dat dat goed past bij de organisatie, de medewerkers en de bedrijfsdoelstellingen. Verder kunnen bijvoorbeeld hardloopclubjes binnen de organisatie, fietswerkplekken en een fitnessruimte met een fysiotherapeut heel goed helpen de werknemer achter het bureau vandaan te krijgen.

4. Vind het wiel niet opnieuw uit

Maak bij de invulling van uw vitaliteitsbeleid vooral gebruik van de kennis die er al is. Dat bespaart tijd en voorkomt dat verkeerde afslagen genomen worden. Op https://www.interventiedatabase.nl/ (een gezamenlijk initiatief van het Nederlands Instituut voor Sport en Beweging (NISB) en RIVM Centrum Gezond Leven (CGL) in samenwerking met Trimbos-instituut) zijn bijvoorbeeld 100 tips te vinden voor een gezondere levensstijl.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.