Logo
  • Nieuws
  • 29 september 2015
  • Lianne Bouman

Asielzoeker onder voorwaarden in dienst nemen

U mag een asielzoeker 24 weken per jaar in dienst nemen. Dit mag alleen als ze niet uitzetbaar zijn en langer dan zes maanden worden opgevangen door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) of door een gemeente.

Werkgevers die asielzoekers in dienst willen nemen, moeten een tewerkstellingsvergunning (TWV) aanvragen bij UWV. Als een asielzoeker jonger is dan 18, moet de werkgever zich houden aan de regels voor arbeid door jongeren. Een andere voorwaarde om te mogen werken, is dat de asielzoeker een verklaring van het COA aan de werkgever kan overleggen waarin wordt aangegeven dat uitzetting niet aan de orde is.

Verklaring

Aan een asielzoeker wordt op zijn of haar verzoek door de directeur van een asielzoekerscentrum, onder wiens verantwoordelijkheid die asielzoeker valt, namens het COA een verklaring afgegeven. Hierin staat minimaal aangetekend dat deze persoon zes maanden of langer als asielzoeker in Nederland rechtmatig verblijft en dat er voor het verrichten van arbeid geen bezwaren bestaan bij het COA of de vreemdelingendienst. De verklaring maakt deel uit van de aanvraag van een TWV om er zeker van te zijn dat de asielzoeker de arbeid mag verrichten en nog steeds voldoet aan de criteria van asielzoeker.

Bijdrage aan COA

Werkende asielzoekers zijn het COA een eigen bijdrage verschuldigd voor de kosten van de opvang en de uitkering die zij maandelijks ontvangen om van te kunnen leven. Ze mogen de eerste 25 procent van hun inkomsten houden, met een maximum van 185 euro per maand. Verdienen ze meer dan het bedrag dat ze aan het COA verschuldigd zijn, dan mogen ze ook de rest houden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.