Logo
  • Nieuws
  • 30 oktober 2014
  • Jorien Leendertse

84 procent van HR-managers slaat alarm over medewerkerbetrokkenheid

84 procent van de HR-managers wereldwijd vindt dat bedrijven meer moeten anticiperen op de veranderingen rond werknemersbetrokkenheid. Daarnaast vindt 70 procent van de HR-managers dat de aanpassingen voor de toekomst in hun eigen bedrijf niet genoeg zullen zijn voor de toekomst.

Dit blijkt uit onderzoek van Hay Group onder 300 HR-managers over de trends die naar verwachting grote veranderingen teweeg brengen binnen bedrijven en organisaties. Deze trends zijn opgenomen in het onderzoek ‘The New Rules of Engagement’.

Individualisering en digitalisering

“Organisaties die nu een effectieve werknemersbetrokkenheid-strategie ontwikkelen, moeten net zo gefocust zijn op wat er buiten de organisatie gebeurt als op wat er intern aan de orde is”, aldus Monique Sliekers, directeur Hay Insight Benelux. Respondenten in het survey verwachten dat toenemende individualisering en digitalisering de meest invloedrijke trends voor medewerkersbetrokkenheid zijn en hoe organisaties georganiseerd en geleid worden. Maar dit zijn ook de trends die zich lastig laten vangen in beleid. Medewerkers verwachten ruimte voor de invulling van hun persoonlijke wensen en behoeftes. Die ruimte zorgt in belangrijke mate voor hun engagement. Maar aan de andere kant zorgt digitalisering ervoor dat de manier waarop medewerkers verbonden zijn aan de organisaties verandert. Hoe zorg je voor betrokkenheid en verbondenheid aan de organisatie of een team als mensen elkaar nauwelijks ontmoeten? Dit is de uitdaging voor de meeste bedrijven.

Kwart verandert in 2018 van baan

De verwachting is dat bijna een kwart van de werknemers wereldwijd (192 miljoen mensen) in 2018 van baan verandert zo blijkt uit ander onderzoek van Hay Group. De druk op bedrijven neemt hierdoor nog verder toe. Sliekers: “Wanneer bedrijven niet inspelen op de trends, zullen ze in de toekomst niet in staat zijn om nieuw talent aan te trekken en te behouden.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.