Logo
  • Nieuws
  • 6 februari 2015
  • Bron: Participatiewerkt.nl

Participatiewet: op zoek naar geschikte kandidaten

In de maand januari van dit jaar zijn 20 vacatures gepubliceerd waarin gericht wordt gezocht naar mensen die onder de normen van de Participatiewet vallen zo blijkt uit analyses van Participatiewerkt.nl. Hierbij gaat het om functies als barmedewerker, assemblage medewerker of logistiek medewerker. Wat opvalt bij de vacatureteksten is dat ze zeer duidelijk de werkzaamheden en verwachtingen weergeven.

Het blijkt dat de vraag naar de participatiedoelgroep in de horeca en de logistieke sector het hoogste is. Hierbij gaat het om functies als barmedewerker, assemblage medewerker of logistiek medewerker. Wat opvalt bij de vacatureteksten is dat ze zeer duidelijk de werkzaamheden en verwachtingen weergeven. Zo wordt er in de vacatures veel gesproken over procesmatig werken, het ondersteunen van, gepassioneerd, doorzetter en klantvriendelijkheid.

Duidelijke visie

Om binnen de kaders van de Participatiewet de meest geschikte kandidaten te vinden, is het belangrijk dat werkgevers zich sterk en onderscheidend profileren. Werkgevers met een duidelijke visie, een wervings-, selectie- en HR-beleid dat aansluit bij de doelgroep zal uit de rijke pool met kandidaten, de geschiktste kandidaten kunnen kiezen. Een sterk werkgeversmerk trekt het beste talent aan, aldus Geert-Jan Waasdorp, de initiatiefnemer van de vacaturesite die zich speciaal richt op de doelgroepen van de Participatiewet.

Te weinig vacatures

Volgens data van Jobfeed is in alle vacatures van de maand januari (109.665) 160 keer het woord Participatiewet genoemd. Maar 140 keer betrof het vacatures voor beleidsmedewerkers die zich gaan bezighouden met vragen omtrent de Participatiewet of de uitvoering van deze wet. Slechts 20 keer betrof het een vacature die bedoeld is voor de doelgroepen van de wet. De doelstelling van de wet is om binnen tien jaar 125.000 extra arbeidsgehandicapten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. In dit tempo gaat dat niet lukken, aldus Waasdorp. Volgens berekeningen van arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group zijn er de komende tien jaar ongeveer één miljoen vacatures nodig om 125.000 wajongers, WSW’ers en mensen in de bijstand duurzaam aan een baan te helpen. Door verloop, pensionering, uitval, (regionale) mismatch, vervangingsvraag en niet ingevulde vacatures zullen veel meer vacatures nodig zijn. Ook het gegeven dat de meeste vacatures geen fulltime banen betreffen, maakt dat er veel meer vacatures nodig zijn om tot 125.000 extra duurzame banen te komen.

Gratis webinar: Participatiewet in de praktijk

Lessons learned best practice Zilveren Kruis Achmea

 In dit gratis webinar krijgt u inspiratie en advies hoe met deze wet om moet gaan in uw eigen bedrijf. Aan bod komen aspecten zoals het belang van draagvlak, het kritisch selecteren van functies, werven en begeleiden van medewerkers. Ter illustratie volgen we een bedrijf dat al met deze ontwikkelingen bezig is. Meer informatie en inschrijven: http://www.hracademy.nl/opleiding/gratis-webinar-participatiewet-de-praktijk

 

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.