Logo
  • Nieuws
  • 3 september 2009
  • Conny Fritse

Ziekte geen reden voor beëindiging leer-arbeidsovereenkomst

Een werkneemster is op basis van een leer-arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bij een werkgever in dienst getreden. Ze wordt ziek en overschrijdt de maximale ziekteperiode. Mag de overeenkomst nu beëindigd worden?

Beeld Ziekte geen reden voor beëindiging leer-arbeidsovereenkomst

De arbeidsovereenkomst is aangegaan voor de duur van de opleiding. Het opleidingsreglement bepaalt dat per leerjaar een maximaal verzuim geldt van 20 werkdagen bij een fulltime dienstverband. Overschrijding van het maximale verzuim leidt tot verlenging of beëindiging van de opleiding.

 

In december 2008 wordt de werkneemster arbeidsongeschikt en de ziekteperiode overschrijdt de maximale termijn. De opleiding wordt door de werkgever beëindigd. De werkgever wenst ook de arbeidsovereenkomst te beëindigingen omdat de essentie van de leer-arbeidsovereenkomst is komen te vervallen. De werkneemster doet echter een beroep op de wettelijke ontslagbescherming omdat volgens haar het ontslagverbod tijdens ziekte geldt.

 

Ontbinding

De werkgever is het hier niet mee eens en beroept zich op een voorwaarde uit de arbeidsovereenkomst dat beëindiging van de opleiding ook leidt tot een beëindiging van de leer-arbeidsovereenkomst. De kantonrechter is echter van oordeel dat niet de kritiek op het functioneren van de werkneemster maar de arbeidsongeschiktheid van de werkneemster aanleiding is geweest om de opleiding en in het verlengde daarvan ook de arbeidsovereenkomst te doen eindigen. Daarom is het verbod op opzegging van de arbeidsovereenkomst tijdens ziekte van toepassing. De werkneemster heeft terecht een beroep gedaan op de ‘ontbindingsbescherming’.

 

Advies

In leer-arbeidsovereenkomsten wordt vaak vastgelegd dat het einde van de opleiding ook een einde van de arbeidsovereenkomst met zich meebrengt. Arbeidsongeschiktheid is  in deze uitspraak geen grondslag om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Verlenging van de opleiding ligt meer in de rede.

 

Kantonrechter Rotterdam, 14 juli 2009, LJN BJ2773

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.