Logo
  • Nieuws
  • 14 januari 2009
  • mr. Koen Vermeulen

Wat is de reikwijdte van een finale kwijting?

Het is aan de orde van de dag: werkgever en werknemer komen door middel van een vaststellingsovereenkomst beëindiging van de arbeidsovereenkomst overeen. Daarin staat bijna altijd een finale kwijtingclausule met als doel dat partijen na uitvoering van de overeenkomst ‘van elkaar af’ zijn.

Beeld Wat is de reikwijdte van een finale kwijting?

In een zaak die speelde bij de Rechtbank Haarlem waren partijen na het sluiten van een vaststellingsovereenkomst mét finale kwijtingclausule echter nog niet van elkaar af. De werkgever had vlak voor het tekenen van die clausule per ongeluk een bedrag aan de werknemer betaald in verband met de lease-auto.

 

Vordering niet achteraf instellen

De rechter wijst de vordering van de werkgever tot terugbetaling van dit teveel betaalde bedrag af. Deze per ongeluk gedane betaling valt onder de finale kwijtingclausule, waarvan het doel juist was vast te leggen dat partijen niets meer van elkaar te vorderen hebben. Dan kan de werkgever niet achteraf deze vordering wegens onverschuldigde betaling instellen. Wel kan een partij soms op die finale kwijting terugkomen met een beroep op dwaling. Daarop had de werkgever zich echter niet beroepen, zodat de te veel betaalde leasekosten onder de finale kwijting vallen (Rechtbank Haarlem 10 december 2008, LJN: BG8097).

 

Tip

Het is van belang de finale kwijtingclausule goed te formuleren. Ook is het van belang vóór het ondertekenen van de overeenkomst na te gaan of er nog vorderingen open staan. Het is beter bepaalde onderwerpen expliciet buiten de finale kwijting te houden dan achteraf vast te moeten stellen dat de reikwijdte van de finale kwijtingclausule ruimer was dan gedacht.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.