Logo
  • Nieuws
  • 7 maart 2013
  • Mariel Hovemann

'Voorstellen kabinet ontslagrecht niet sociaal'

Een sociaal akkoord komt dichterbij. De werkgevers zijn bereid de duur van de WW zo te laten mits ze weer de regie terug krijgen. En ook wat betreft de versoepeling van het ontslagrecht willen ze de vakbeweging tegemoetkomen. Dit omdat de economische situatie alleen maar is verslechterd.

Personeelsmanagers van grote bedrijven zoals KLM, Ahold en Shell vinden 'de timing en de hardheid' van de voorstellen gezien de economische crisis 'niet sociaal' zo meldt De Volkskrant. Dat is ook de bevinding van Andries Bongers, bestuurslid van de vereniging van personeelsmanagers NVP: “Een enquête onder HR-managers heeft uitgewezen, dat het overgrote deel de maatregelen asociaal vindt, en zeker voor 50+.”

Tijdelijke overeenkomsten

De aanleiding voor de versoepeling van het ‘dure en omslachtige’ ontslagrecht is het vermeende risico om werknemers aan te nemen, waar je vervolgens niet meer van afkomt. Bongers: “Maar . . .  92 procent van de sollicitanten wordt op een tijdelijke overeenkomst aangenomen, en die wordt vaak nog tot tweemaal toe verlengd, tot drie jaar. En meer dan de helft (52 procent) van de jongeren (tot 30 jaar) heeft een tijdelijke overeenkomst.”  Het gaat dus feitelijk niet om het risico om werknemers aan te nemen, maar nu is het voorstel om ze makkelijk (met een heel korte opzegtermijn) te kunnen ontslaan.

Regie WW terug

Daarnaast willen de werkgevers en vooral de vakbeweging de regie over de WW weer hebben. Tot 2009 betaalden werknemers de premie en dat willen de sociale partners weer terug. In ruil daarvoor willen ze de duur van de WW ongemoeid laten. Dat wil zeggen, maximaal 38 maanden in plaats van de 24 maanden volgens het regeerakkoord.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.