Logo
  • Nieuws
  • 8 december 2014
  • Jorien Leendertse

Transitievergoeding seizoenwerkers veel hoger dan gedacht

Seizoenwerkers blijken veel beter beschermd dan in eerste instantie werd gedacht. Ook de verplichte transitievergoeding pakt vaak veel hoger uit door de nieuwe ontslagregels die vanaf 1 juli 2015 gelden zo waarschuwen werkgeversorganisatie AWVN en uitzendkoepel ABU.

De instanties zeggen overvallen te zijn door een nieuwe rekenmethode, aldus het Financieele Dagblad. Werkgevers gingen er van uit dat er een overgangsregeling zou komen, maar er is naar nu blijkt sprake van terugwerkende kracht. Het arbeidsverleden van flexwerkers wordt ruimer berekend en tijdelijke contracten uit het verleden worden bij elkaar opgeteld.

‘Bijna onmogelijk voor werkgevers’

Seizoenswerkers die niet opnieuw een contract aangeboden krijgen, hebben recht op een hoge vergoeding. In het uiterste geval is dit een halfjaarsalaris. Volgens Maurice Rojer van ABU hebben werkgevers hier nooit op kunnen anticiperen.. “En administratief gezien is het een crime, bijna onmogelijk om alsnog een dergelijk jarenlang arbeidsverleden te reconstrueren, zeker wanneer je ooit jaren geleden onderdelen van een ander bedrijf hebt overgenomen,”' aldus Rojer in het FD.

Niet alleen seizoenwerkers hebben ‘opeens stevige ontslagbescherming’ volgens Rojer. Ook tijdelijke contracten uit het verleden van vaste medewerkers uit andere sectoren worden berekend bij het arbeidsverleden. Zij krijgen  ook recht op een hogere transitievergoeding, die maximaal op 75.000 euro ligt, of een jaarsalaris voor mensen die meer verdienen.

AWVN en ABU hoopten op herziening bij minister Asscher maar deze heeft laten weten geen aanleiding te zien voor aanpassing van de wet.

Lees ook Verzet tegen transitievergoeding

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.