Logo
  • Nieuws
  • 6 januari 2010
  • Manon Schuttrups

Recessie zorgt voor pesterijen op de werkvloer

Eén op de tien werknemers heeft momenteel te maken met treiterende collega's, zo blijkt uit onderzoek waar de Britse krant The Guardian over schrijft. Oorzaak: de recessie.

Beeld Recessie zorgt voor pesterijen op de werkvloer

Een ander onderzoek van een vakbond, wijst uit dat er een verdubbeling van het aantal pesterijen op de werkvloer is ten opzichte van tien jaar geleden. Zo is meer dan een

derde van de werknemers de afgelopen zes maanden gepest.

 

Bewust treiteren

Deskundigen stellen dat de stijging te wijten is aan de slechte economie. Managers zijn kritischer, leggen meer druk op hun personeel en zitten hen achter de vodden aan. Werknemers kunnen zich hierdoor gepest voelen. Ook blijkt dat bazen soms bewust treiteren om mensen eruit te werken en zo in de kosten te snijden.

 

Forse toename

Bij hulplijnen is de laatste twee jaar een forse toename van het aantal telefoontjes over pesten op de werkvloer geconstateerd. Onderzoekers geven al langer aan dat er een verband bestaat tussen de staat van de economie en pesten. Studies in de jaren '80 en '90 lieten zien dat concurrentie op de werkvloer en ontslagdreiging de meest waarschijnlijke veroorzakers zijn van de toenemende pesterijen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.