Logo
  • Nieuws
  • 29 mei 2013
  • Ella Beentjes

Ontslag wellicht een stuk prijziger

De herziening van het ontslagrecht zorgt niet automatisch voor lagere kosten voor de werkgever. Hoewel er weliswaar een maximum is gesteld aan de vergoeding die de werknemer mee krijgt om ander werk te vinden, kan de werknemer wanneer hij vindt dat zijn werkgever steken heeft laten vallen, naar de rechter stappen. Wat kan betekenen dat de werkgever uiteindelijk heel wat meer geld kwijt is.

“De kans is groot dat werkgevers dieper in de buidel tasten als ze snel van mensen af willen. De vakbeweging heeft hiermee echt een heel goede deal gesloten”, zegt Stefan Sagel (40), advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en civiele cassatie in de Volkskrant.

Niet mee eens? Naar de rechter!

Iedereen die ontslagen wordt krijgt een transitievergoeding van maximaal 75 duizend euro, afhankelijk van salaris en arbeidsverleden, zo staat in de afspraken in het regeer- en het sociaal akkoord. Ouderen die lang bij één werkgever in dienst zijn kunnen nu een veel hogere ontslagvergoeding meekrijgen, daarom kom er voor 50-plussers een overgangsregels. "Maar of de vergoedingen ook echt naar beneden gaan, dat moet in de praktijk nog maar blijken," zegt Sagel. “Wie vindt dat het ontslag te wijten is aan de werkgever kan bij de rechter een ontslagvergoeding vragen. Hoe hoog die wordt, dat bepalen de kantonrechters. En voordat dat duidelijk is zijn we een paar jaar verder.”

Kantonrechters

Kantonrechters wachten het wetsontwerp af, dat de Tweede Kamer in het najaar zal gaan behandelen. “Maar als werknemers de transitievergoeding te laag vinden, of in het geval van werkgevers te hoog, dan kunnen ze naar de rechter. Wij krijgen een grotere rol”, zegt Kees Wallis, persrechter in Breda en zelf kantonrechter.

“De nieuwe ontslagvergoeding is niet genormeerd. Iemand kan tegen een uitspraak van een kantonrechter in ontbindingsprocedures in principe niet in beroep gaan, maar in de nieuwe situatie wel. Het ligt voor de hand dat zeker in het begin wordt uitgeprobeerd waar de grenzen liggen”, zegt Wallis. Hij denkt dat het nog maar de vraag is of de huidige kantonrechtersformule verdwijnt.

Contract ontbinding

Ongeveer 4 miljard euro betalen werkgevers jaarlijks aan ontslagvergoedingen en juridische kosten. Werkgevers gebruiken ontslagvergoedingen om makkelijk van mensen af te komen. Hierdoor is het vooral de wijze waarop de rechters zullen omgaan met de verzoeken om contracten te ontbinden, dat hen interesseert.

“Als het daar vastloopt, zullen werkgevers zeker meer gaan betalen dan de wettelijke transitievergoeding om van mensen af te komen”, zegt Marco Veenstra, arbeidsjurist van werkgeversvereniging AWVN. De FNV wilde een einde maken aan de tweedeling in het ontslagrecht, zegt vicevoorzitter Catelene Passchier. “Met de transitievergoeding is er voor iedereen die wordt ontslagen een basisvergoeding waar in principe geen rechter aan te pas komt. Voor grote werkgevers wordt het ontslagrecht goedkoper, voor het midden- en kleinbedrijf was het even slikken. Maar die hebben nog twee jaar de tijd om een spaarpotje aan te leggen of om in de cao afspraken te maken over de financiering van werk-naar-werktrajecten.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.