Logo
  • Nieuws
  • 30 december 2014
  • Mariel Hovemann

‘Nog minstens 100.000 mensen verliezen hun baan in 2015’

Nog zeker 100.000 Nederlanders verliezen hun baan in 2015. Dat zegt Reinier Castelein van De Unie. Hij baseert zich daarbij op de arbeidsmonitor van de vakbond zelf.

Beeld ‘Nog minstens 100.000 mensen verliezen hun baan in 2015’

Volgens de voorzitter gaat het economisch een stuk minder dan uit de cijfers van bijvoorbeeld het Centraal Plan Bureau (CPB) blijkt. ,,Noem mij een onheilsprofeet, maar die positieve cijfers sporen helaas totaal niet met de realiteit," zegt Castelein in een interview met het AD.

Massaontslagen

Castelein wijst op de 3.000 ontslagen die werden aangekondigd bij ING, DAF en Rotor Smeets. Zo ook bij de Rabobank en bij bedrijven als MSD, Akzo Nobel, KPN, SBM Offshore, Holland Casino en de kranten van NDC en Wegener. Massaontslagen zijn er verder in de kinderopvang en bij het UWV.  

Die ontslaggolf is echter niet of nauwelijks in de cijfers terug te zien. De werkloosheid daalt zelfs eerst met circa twee procent. Dit door de invoering van een nieuwe internationale definitie voor werkgelegenheid. Waar voorheen iemand minstens 12 uur moest werken om niet als werkloos aangemerkt te worden, is dit straks minimaal een uur per week.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.