Logo
  • Nieuws
  • 20 februari 2015
  • Hilal Dilmac
  • Bron: Nos.nl

Bedrijfsfraude gebeurt steeds vaker

Bedrijven zijn steeds vaker slachtoffer van fraude. Bij 1500 onderzochte bedrijven bleek er maar liefst 11 procent gefraudeerd te zijn. In bijna alle gevallen gaat het om werknemers die zichzelf willen verrijken, aldus Richard Frank van het bedrijfsrecherchebureau Hoffmann.

"Soms gaat het om medewerkers die klantgegevens naar buiten brengen of laten lekken. Het gaat dan vaak om gevoelige informatie, kennis over bijvoorbeeld productinformatie en cijfermatig materiaal. Het is kennis die het hart van het bedrijf en bedrijfsprocessen raakt. In andere gevallen gaat het om personeel dat gegevens manipuleert. Dat kunnen onjuiste declaraties zijn en valse facturen die medewerkers naar zichzelf laten overmaken.".

"In de meeste gevallen gaat het om mensen die geld nodig hebben en uit de financiële zorgen proberen te komen. In de meeste gevallen gaat het om jonge fraudeurs die weinig binding met het bedrijf hebben en vaak maar een halfjaar contract hebben die nog één a twee keer verlengt wordt. "

"Door het ‘nieuwe werken’ krijgen werknemers veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Ze kunnen op eigen apparatuur, gemakkelijk thuis met bedrijfsinformatie aan de slag gaan", aldus Richard Frank.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.