Logo
  • Nieuws
  • 11 april 2011
  • mr. Ineke van de Pas, De Voort Hermes De Bont Advocaten

Afspraken met OR moeten worden nagekomen

In de kwestie Organon heeft de rechter geoordeeld dat afspraken moeten worden nagekomen. Meer eisen dan op schrift is gesteld, is volgens de voorzieningrechter niet mogelijk.

Beeld Afspraken met OR moeten worden nagekomen

Merck is een wereldwijd opererend farmaceutisch bedrijf. Op 8 juli 2010 heeft Merck een nieuwe netwerkstrategie bekend gemaakt. Onderdeel van die nieuwe strategie is een vermindering van het aantal research-afdelingen. Organon Biosciences is een dochteronderneming van Merck. Organon is weer een dochteronderneming van Organon Biosciences. De nieuwe netwerkstrategie betekent voor Organon dat geen werk meer voor het Merck kan verrichten, waardoor de betreffende afdeling gesloten wordt. Dit heeft zo’n 1100 ontslagen tot gevolg.

 

Handeling in strijd met overeenkomst

Op 1 september 2010 is een overeenkomst tot stand gekomen tussen Merck, Organon en Organon Biosciences enerzijds en de Raad van Commissarissen, de ondernemingsraad en vakbonden anderzijds. Op grond van deze overeenkomst is er een Advisory Body tot stand gekomen die onder meer heeft onderzocht of er alternatieven zijn. Er heeft zich een potentiële koper aangediend. De voorstellen van deze koper zijn echter door Merck afgewezen. Eisers (Raad van Commissarissen, ondernemingsraad en vakbonden) stellen dat Merck in strijd handelt met de overeenkomst door, zonder vooraf advies te hebben gevraagd, het bod van de potentiële koper af te wijzen.

 

Instemming met overname

Partijen hebben op 1 september 2010 een overeenkomst gesloten waarin is bepaald hoe met overnamekandidaten en hun voorstellen wordt omgegaan. Daarin staat dat als Merck niet wil instemmen met een voorgestelde overname, zij dat eerst aan de Advisory Body moet voorleggen. Merck is deze afspraak niet nagekomen. Zij zal het voornemen om niet in te stemmen met het overnamebod alsnog aan de Advisory Body moeten voorleggen en ook inzicht moeten geven in de hieraan ten grondslag liggende berekeningen. In zoverre wordt de eis toegewezen. De eis om op het overnamebod in te gaan, wordt afgewezen. Uit overeenkomst vloeit geen plicht voor Merck voort om, indien aan bepaalde criteria is voldaan, hoe dan ook met een overname in te stemmen. 

 

Rechtbank Amsterdam 11 maart 2011 LJN BP7454

 

Tip

De bestuurder moet een afspraak met de ondernemingsraad in principe nakomen. Afspraken kunnen worden vastgelegd in een ondernemingsovereenkomst conform artikel 32 WOR.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.