Logo
  • Nieuws
  • 1 mei 2015
  • Hilal Dilmac
  • Bron: Ing

'15 procent werknemers komt weg met waarschuwing na cybercrime’

Helft ondernemers wijzigt zijn belangrijkste wachtwoorden nooit Eén op de acht ondernemers in het midden- en kleinbedrijf is de afgelopen 12 maanden slachtoffer geweest van bedrijfscriminaliteit. In geval van cybercrime betreft het met name hacking en e-fraude. Zo blijkt uit onderzoek van het ING.

Ondernemers in de detailhandel en horeca komen het vaakst in aanraking met bedrijfscriminaliteit.

15 procent komt weg met waarschuwing

De totale materiële schade als gevolg van bedrijfscriminaliteit bedraagt bij de helft van de getroffen bedrijven maximaal 1.000 euro. Bij een kwart loopt de schade op tot 5.000 euro. In geval van cybercrime bedraagt de schade bij driekwart van de getroffen ondernemers maximaal 1.000 euro. Indien de criminele handeling door een werknemer is gepleegd wordt deze in de helft van de gevallen ontslagen, terwijl 15 procent wegkomt met een waarschuwing.

Helft van de ondernemers wijzigt wachtwoord nooit

Bijna de helft van de ondervraagde ondernemers geeft aan de belangrijkste wachtwoorden nooit te wijzigen. Eén op de vijf wijzigt het wachtwoord ongeveer eens per half jaar en 17 procent ieder kwartaal.

E-book: Fraude - Forensic Services

Fraude kost het bedrijfsleven veel geld. Hoewel het vaak te herleiden is tot een individu, kan het vaak veroorzaakt worden door werkstress, een slechte bedrijfscultuur of druk van opdrachtgevers. De werkgever kan verschillende maatregelen nemen om de kans op fraude te minimaliseren. Daarbij kan Forensic Services worden ingezet voor alle aspecten van fraude: van preventie tot afhandeling. Download de whitepaper voor antwoorden op 195 vragen over fraude en Forensic Services.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.