Logo
  • Nieuws
  • 24 maart 2014
  • Bron: Consultancy.nl

Wereldwijd meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen

In 1970 waren mannen wereldwijd gezien hoger opgeleid dan vrouwen. Echter, de afgelopen 40 jaar hebben vrouwen een enorme inhaalslag gemaakt en anno 2014 kunnen vrouwen zich beter opgeleid noemen dan mannen. Een nieuw rapport van Grant Thornton laat zien dat voor iedere 100 mannen die een tertiaire opleiding volgen er 108 vrouwen zijn. In Noord-Amerika is het gat zelfs gestegen naar een ratio van 100:140 in het voordeel van de vrouwen.

Beeld Wereldwijd meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen

In het rapport ‘Women in Business’ analyseert Grant Thornton de positive van vrouwen in de wereldwijde arbeidsmarkt. Het accountants- en adviesbureau keek onder meer naar de opleidings-achtergrond, het aantal vrouwen in management posities en naar HR initiatieven voor meer vrouwenparticipatie binnen het personeel.

Opleiding

Het rapport laat zien dat vrouwen op het gebied van opleidingsachtergrond een grote inhaalslag maken ten opzichte van de mannen. Kijkend naar primair onderwijs, is vrouwelijke participatie wereldwijd gestegen van 79% in de jaren ’90 naar 88% en komt nu in de buurt bij die van de mannen (90%). Een soortgelijke verbetering is zichtbaar in secundair onderwijs, hoewel de basisniveaus veel lager liggen. In 1999 zetten slechts 50% van meisjes na hun 11de jaar hun schooltijd voort, anno 2014 is dit ongeveer 61%. Bij mannen ligt de secundair onderwijs participatie op 64%.
Kijkend naar tertiair onderwijs is de inhaalslag nog indrukwekkender. In 1970 schreven voor iedere 100 mannen zo’n 74 vrouwen zich in voor hogescholen en universiteiten wereldwijd, vandaag de dag kunnen vrouwen zichzelf beter opgeleid noemen ten aanzien van tertiair onderwijs. Voor iedere 100 mannen zijn er nu inmiddels 108 vrouwen. Een overzicht van de ratio per regio:

 

Salarisverschillen

De positieve ontwikkeling in tertiair onderwijs betekent dat vrouwen ook het salarisgat tussen de geslachten kunnen verkleinen. Zo is de ‘wage premium’ van tertiair onderwijs binnen de OESO* gemiddeld 52%. Met andere woorden, deze afgestudeerden verdienen meer dan de helft meer dan hun collega’s zonder diploma’s behaald op HBO- of universiteitsniveau. Aangezien meer vrouwen dan mannen in de komende jaren zullen afstuderen, zal het verschil in salaris tussen de beide geslachten over de hele linie verder dalen.


* Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Leergang: Leiderschap voor HR

De leergang HR Leiderschap van de Nyenrode Business Universiteit i.s.m. HR Academy omvat de eerste leergang in Nederland die integraal is gericht op het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten voor HR-directeuren/managers. Leiderschapskwaliteiten die cruciaal zijn voor een succesvolle deelname aan het beleid van de organisatie. Meer info >

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.