Logo
  • Nieuws
  • 7 december 2015
  • Bron: Jobbird.com

Vraag en aanbod vacatures jongeren sluiten niet aan

Vraag en aanbod van vacatures voor werkzoekende jongeren sluiten niet bij elkaar aan. In heel Nederland zijn bijna drie keer zoveel vacatures als actieve kandidaten. De provincie Limburg is koploper. Daar zijn er 5,5 keer méér banen dan werkzoekenden. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Jobbird.

De meeste jonge werkzoekenden wonen in Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht. “Niet zo gek, want in die provincies is de bevolkingsdichtheid het grootst”, vertelt de oprichter van Jobbird Jan-Peter Cruiming. In het zuiden van het land bevinden zich de minste kandidaten. Zo woont 1,5 procent van het totale aantal werkzoekenden in Zeeland en komt Limburg met bijna 5 procent op de tweede plaats. Een van de provincies met de meeste vacatures is Noord-Brabant. In Zeeland, Drenthe en Flevoland zijn de minste banen te vinden. Jobbird merkt dat de economie aantrekt, jongeren lijken sneller aan werk te komen. In het hele land neemt het aantal kandidaten dat actief op zoek is naar een baan daarom af.

Weinig werk voor universitair geschoolden

Voor universitair geschoolde jongeren is het extra moeilijk om werk te vinden. Op wo-niveau zijn veel meer werkzoekenden dan aangeboden banen. Dit geldt ook voor de schoolverlaters met een vwo-diploma op zak, waar vier keer zoveel kandidaten als vacatures zijn. Dit staat in schril contrast met andere opleidingsniveaus. Zo zijn er in het mbo ruim vier keer meer banen dan werkzoekenden, in het hbo is dit drie keer zoveel.  Van alle werkzoekende jongeren is 54 procent vrouw. In elke opleidingscategorie zijn iets meer vrouwen dan mannen te vinden. Behalve in het lbo, waar ruim 55 procent man is. Het grootste verschil ligt op universitair niveau, daar is 57

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.