Logo
  • Nieuws
  • 31 oktober 2012
  • Mariel Hovemann

Talent is een formule

Wat is talent? En hoe haal je het naar boven in mensen? Door de juiste condities te scheppen voor groei bij je medewerkers. Talent is een formule: groei = kwaliteit x ambitie x omgeving (G=K x A x O).

Beeld Talent is een formule

Wat is talent eigenlijk? Met deze vraag startte Wieke Dijkstra, voormalig hockeyster bij het Nederlands elftal en momenteel Communication manager arbeidsmarktcommunicatie bij Randstad, de middagsessie tijdens het congres ‘Talentmanagement - Kijkje in de keuken bij Heineken’ van HR Academy.

 

“Talent is iets wat je goed kunt en graag doet,” betoogt Dijkstra. “Iets waar je ambitie in hebt. Maar de omgeving is minstens zo belangrijk.” Dijkstra kwam daarbij met een aansprekende metafoor. “Stel je hebt twee olijfbomen. Met hetzelfde karakter en dezelfde inspanningscapaciteiten. Maar de ene boom staat in Nederland tegen een muur en de andere in Griekenland in het open veld. Het aanzicht laat zich raden. De Nederlandse boom groeit, maar vele malen minder uitbundig dan zijn Griekse evenknie. Talent is dus ambitie én omgeving.”

 

Feedback

Maar hoe zorg je voor groei? Dijkstra : “In ieder geval moet je feedback krijgen. Positief en negatief. Vooral voor dat laatste is een veilige omgeving belangrijk.” Voor Dijkstra bleek dit in de praktijk na zes jaar in het Nederlands elftal voor Oranje uit te zijn gekomen niet zo vanzelfsprekend. Ze werd in 2009 min of meer de wacht aangezegd. Of zoals ze het zelf zei ‘boventallig verklaard’.

Dijkstra: “Het was als een donderslag bij heldere hemel. Zonder feedback dus. Als ik dat wel had gehad, dan hadden we misschien als goede vrienden uit elkaar kunnen gaan. Nu had het toch een bittere nasmaak en ben ik niet bepaald een ambassadeur voor mijn voormalige werkgever. Een gemiste kans.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.