Logo
  • Nieuws
  • 18 november 2014
  • Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Meer werknemers een tweede baan

In 2013 hadden 467.000 werknemers twee banen, dat is 7,6 procent van alle werknemers. Ongeveer 2 op de 3 combineert twee banen als werknemer, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral in de periode 2006-2008 zijn meer mensen twee banen gaan combineren, en dan met name een hoofdbaan als werknemer met werk als zelfstandige.

In totaal is het aandeel werknemers met een tweede baan opgelopen van 5,5 procent in 2003 tot 7,6 procent in 2013. Werknemers die twee banen als werknemer combineren, maken een gemiddelde werkweek van 32 uur. Werknemers  die naast hun baan als zelfstandige werken , werken 39 uur per week. Werknemers met 1 baan werken gemiddeld 33 uur per week.

Toename in alle sectoren

Het aandeel werknemers dat naast hun baan als zelfstandige aan de slag gaat, nam in alle sectoren toe. Vooral in de sectoren informatie en communicatie, specialistische zakelijke dienstverlening, openbaar bestuur en overheidsdiensten. In de sectoren horeca, verhuur en zakelijke dienstverlening en de gezondheid- en welzijnszorg zijn meer mensen twee banen als werknemer gaan combineren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.