Logo
  • Nieuws
  • 30 oktober 2014

Crisis te vaak excuus voor verwaarlozing loopbaan

De overmatige focus op baangarantie van werkgevers en medewerkers frustreert de flexibilisering en ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Werkgevers en medewerkers verschuilen zich onterecht achter de privileges van vaste contracten en ontwijken het gesprek over loopbaanontwikkeling. Dit stelt Barbera de Graaf, Managing Director van Right Management.

Beeld Crisis te vaak excuus voor verwaarlozing loopbaan

Met de crisis als excuus, verzuimen werkgevers en medewerkers te investeren in loopbaanontwikkeling.  Zowel medewerkers als organisaties staan stil en blijven soms te lang aan elkaar verbonden. De doorstroom van personeel wordt belemmerd en frustreert organisaties én medewerkers in hun groei, terwijl de toekomstige arbeidsmarkt om flexibele organisaties en medewerkers vraagt. Dit is funest voor de internationale concurrentiepositie van Nederland. De Graaf: “Meerdere onderzoeken wijzen uit dat veel medewerkers overwogen  tijdens de crisis een volgende carrièrestap maken, maar zijn door de (financiële) onzekerheid blijven zitten. Werkgevers verzuimden tijdens de crisis te investeren in de loopbanen van hun medewerkers. Nu de crisis zijn langste tijd heeft gehad, kunnen beide partijen niet meer om hun verantwoordelijkheden heen. De crisis is te lang als excuus gebruikt om niet in loopbanen te investeren.”

Loopbaangarantie

Het is essentieel dat BV Nederland haar obsessie voor baangarantie verschuift naar loopbaanontwikkeling om haar internationale concurrentiepositie veilig te (blijven) stellen aldus De Graaf. “We moeten toe naar een arbeidsmarkt waar medewerkers uitdagingen en ervaringen verwachten en werkgevers die aanbieden. Loonbaangarantie moet centraal staan, niet baangarantie. Werkgevers moeten optreden als carrièrecoach voor hun medewerkers. Medewerkers moeten uitdagingen en de eigen loopbaanontwikkeling centraal stellen. Beide partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen om de noodzakelijke flexibilisering en ontwikkeling een boost te geven.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.