Logo
  • Nieuws
  • 19 januari 2015
  • Mariel Hovemann

Werknemers V&D moeten salaris inleveren

Om te kunnen concurreren met nieuwe aanbieders en de groeiende onlinemarkt, schrapt V&D onder meer arbeidsplaatsen en moeten de werknemers een loonoffer brengen zo meldt Nu.nl.

Beeld Werknemers V&D moeten salaris inleveren

Per 1 februari wordt ‘een structurele salarisbijdrage van 5,8 procent’ doorgevoerd. Verder schrapt het warenhuisconcern 50 van de 450 arbeidsplaatsen op het service center in Amsterdam. De maatregelen zijn nodig om de kosten structureel omlaag te krijgen.

Daarnaast wordt gekeken naar een verdere versobering van de arbeidsvoorwaarden.

Eenzijdig wijzigen juridisch zeer moeilijk

Een versobering van de arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld uitruil, komt vaker voor dan eenzijdig loonoffers afdwingen. Proberen werkgevers het wel dan worden ze vaak terechtgewezen door de rechter, zegt arbeidsrechtadvocaat Stefan Sagel van De Brauw in het Financieel Dagblad. Een werkgever moet namelijk kunnen aantonen dat er een zeer zwaarwegend belang is. “De lat daarvoor ligt hoog. Je moet echt aantonen dat het alle hens aan dek is en je krijgt alleen toestemming als je de aanleiding en omstandigheden uitputtend hebt toegelicht aan werknemers.” Het beginsel afspraak is afspraak weegt terecht zwaar aldus de arbeidsrechtadvocaat.

Lees ook: Wanneer mag je eenzijdig arbeidsvoorwaarden wijzigen?

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.