Logo
  • Nieuws
  • 7 januari 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: De Volkskrant

‘Werkkostenregeling biedt kansen’

Hadden organisaties voorheen 29 verschillende vrijstellingsregelingen om hun werknemers belastingvrije goederen of diensten te verstrekken of te laten kopen, met de WKR is er één systeem gekomen. Waarin 1,2 procent van de totale bruto loonsom van een organisatie belastingvrij mag worden besteed. Kans of achteruitgang?

Beeld ‘Werkkostenregeling biedt kansen’

Volgens Andries Bongers, specialist op het gebied van fiscale regelingen bij HR-kiosk en auteur van het boek Fiscaal vriendelijk belonen, een bezuinigingsmaatregel die voor de meesten een fikse achteruitgang betekent. “De overheid zou het allemaal gemakkelijker willen maken, maar de werkelijke reden is dat er te veel belastinggeld naar de verschillende regelingen ging,” zegt hij in de Volkskrant. “Er zat geen limiet op.” Hij ziet zijn gelijk bevestigd in het feit dat de vrije ruimte van 1,5 procent naar 1,2 procent is gegaan.

De WKR kan volgens de fiscale specialist tot problemen leiden. Werkgevers kunnen alles voor iedereen gelijk trekken of individueel 1,2 procent van het brutoloon inzetten. Feit blijft dat niet alle voordelen binnen de 1,2 procent passen.

Kansen

Martijn Thissen van FiscFree vindt dat de nieuwe regeling juist wel kansen biedt. Werkgevers en werknemers zijn nu vrij om zelf initiatieven aan te dragen aldus de WKR-specialist  in de VK. Als voorbeeld noemt hij de belastingvrije  bedrijfsfitness. Een werknemer hoeft daar niet per se aan mee te doen om voordelig te kunnen sporten, hij kan het ook ruilen voor de contributie van de tennisvereniging.

Grootverdieners

Als werkgever met grootverdieners heb je dan wel meer keuze. Een ander groot nadeel van de WKR volgens Bongers. Voorheen hadden alle bedrijven recht op dezelfde 29 regelingen. Nu hebben bedrijven met veel grootverdieners vele malen meer belastingvrij geld te besteden dan organisaties met lage lonen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.