Logo
  • Nieuws
  • 1 juni 2015
  • Lianne Bouman

Verruiming tijdelijke premiekorting voor jongeren per 1 juli 2015

Om de jeugdwerkloosheid, die nog altijd te hoog is, een ‘boost’ te geven, kunnen werkgevers vanaf 1 juli 2015 gebruikmaken van een verruimde premiekorting voor jongeren. Werkgevers kunnen vanaf die datum ook een premiekorting krijgen als zij een jongere uit de bijstand of WW aannemen bij een dienstverband van 24 uur per week.

Beeld Verruiming tijdelijke premiekorting voor jongeren per 1 juli 2015

Bovendien mogen werkgevers bij de werving op werk.nl expliciet vragen om jongeren van 18 tot 27 jaar. Daarvoor is de tijdelijke maatregel nu verlengd tot 1 januari 2017 in plaats van 1 januari 2016.

Tijdelijke regeling

Om de werkgelegenheid voor jongeren te stimuleren, heeft het kabinet tijdelijk een premiekorting voor jonge werknemers van 3.500 euro per jaar ingesteld. Nu kan een werkgever ervoor (premies werknemersverzekeringen) in aanmerking komen, als hij een jongere met een WW- of bijstandsuitkering in dienst neemt voor minstens 32 uur per week voor minimaal zes maanden.

Huidige maatregel werkt niet

Voor 2014 was er voor deze tijdelijke maatregel 150 miljoen beschikbaar om 28.000 jongeren aan het werk te helpen. Gebleken is dat er tot en met augustus slechts 2.000 keer gebruik is gemaakt van de premiekorting. Dat was voor de Tweede Kamer aanleiding de regeling dusdanig aan te passen dat zij beter aanpast aan de praktijk. Uit CBS-cijfers blijkt namelijk dat de meeste jongeren 24 uur per week werken.

Let op

Werkgevers die gebruik willen maken van de premiekorting voor jongeren, zijn verplicht in de vacaturetekst de volgende zin op te nemen: Dit is een vacature voor jongeren van 18 tot 27 jaar in het kader van de ‘Aanpak jeugdwerkloosheid’.

Overheidstegemoetkomingen bij (her)plaatsing werknemer

Wet Wajong

Webinar Participatiewet en Wajong

Per 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Hiermee wordt de rol van de gemeente een stuk groter als het gaat om arbeidsparticipatie van de zogenaamde ‘onderkant van de arbeidsmarkt’. er gaat voor gemeentes het nodige veranderen. Maar ook voor werkgevers is een belangrijke rol in de Participatiewet neergelegd: zij moeten er zorg voor dragen dat voldoende jonggehandicapten (Wajong), WSW-ers en bijstandsgerechtigden aan het werk komen. Meer informatie en inschrijven

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.