Logo
  • Nieuws
  • 13 augustus 2013
  • Lianne Bouman

Targets behaald? Toch geen bonus

Dat een werknemer niet altijd een bonus kan claimen als hij de gestelde omzetdrempel behaald heeft, blijkt uit de uitspraak van de kantonrechter Amsterdam van 3 juli 2013. Vanwege de slechte financiële situatie van de werkgever kon de werkgever volgens de rechter besluiten geen bonus uit te keren.

Beeld Targets behaald? Toch geen bonus

Andere werknemers kregen de bonus vanwege uitzonderlijke prestaties wel uitgekeerd en dus spande de werknemer een procedure op bij de kantonrechter in Amsterdam. Volgens de rechter moet allereerst worden vastgesteld dat de werkgever zich in de arbeidsvoorwaarden het recht heeft voorbehouden om in individuele gevallen van de bonusregeling af te wijken.
Daarin wordt meegewogen dat het bedrijf begin 2012 met de ondernemingsraad een overeenstemming had bereikt over een reorganisatie en een versobering van de arbeidsvoorwaarden. Het maakt volgens de rechter niet uit dat aan andere werknemers wegens uitzonderlijke prestaties de bonus wel was uitgekeerd.

Advies ondernemingsraad

Bij dit oordeel speelt een belangrijke rol dat de werkgever de ondernemingsraad om advies had gevraagd ten aanzien van het versoberen van de arbeidsvoorwaarden. De ondernemingsraad heeft daarop aangegeven dat zij nut en noodzaak ziet in het nemen van maatregelen, waaronder het aanpassen van de arbeidsvoorwaarden. Ook liet de rechter meewegen dat de werkgever al enkele jaren verlies leed en moeite had het hoofd boven water te houden. Om die reden mocht de werkgever dus besluiten om deze betreffende werknemer geen bonus uit te keren, ook al waren er wel enkele andere medewerkers die vanwege uitzonderlijk presteren wel een bonus hadden ontvangen.

Uitspraak
 

ECLI: NL:RBAMS: 2013: 4772

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.