Logo
  • Nieuws
  • 14 maart 2014
  • Mariel Hovemann

Salarisverschillen m/v: onderzoek in financiële sector

Het College voor de Rechten van de Mens gaat onderzoeken wat de oorzaken zijn van de ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen in de financiële sector. Het college doet dit op verzoek van minister Jet Bussemaker van Emancipatie.

Beeld Salarisverschillen m/v: onderzoek in financiële sector

Cijfers van de Europese Commissie laten zien dat vrouwen in Nederland gemiddel 16,9 procent minder verdienen dan mannen. Dit percentage ligt boven het Europese gemiddelde. Vrouwen met een voltijdbaan verdienen gemiddeld 80 procent van wat mannen in een voltijdbaan verdienen. In de financiële sector is de kloof tussen de inkomens van mannen en vrouwen het grootst, namelijk 30 procent. Vandaar dat minister Bussemaker deze sector laat onderzoeken. Daarnaast laat zij onderzoek doen naar de beloningsverschillen bij hogescholen.

Initiatiefwet rol OR

Eerder kondigde PvdA-Tweede Kamerlid Keklik Yücel al aan met een wetsvoorstel te komen om de beloning van mannen en vrouwen gelijk te trekken. In deze initiatiefwet krijgen ondernemingsraden instemmingsrecht over gelijke beloning en worden zij bevoegd om onderzoek te doen naar (on)gelijkheid in een bedrijf.

Opstellen van een effectieve HR-cyclus

De jaarlijkse HR-cyclus is voor veel organisaties en medewerkers een verplicht nummer. En dat is jammer, want er is veel meer uit te halen! De achterliggende doelstelling moet juist zijn om slimme plannen te maken die leiden tot zichtbare resultaten in het werk. Plannen waar mensen enthousiast van worden en waardoor zij zich ontwikkelen op een manier die waardevol is voor henzelf en voor de organisatie. Meer info >

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.