Logo
  • Nieuws
  • 9 december 2014
  • Bron: Hay Group

Salarissen stijgen volgend jaar gemiddeld met 2,3 procent

Nederlandse werknemers kunnen in 2015 een gemiddelde salarisstijging van 2,3 procent verwachten. Nederland komt hiermee onder het Europese gemiddelde van 3,1 procent uit. Dit verwacht organisatieadviesbureau Hay Group op basis van haar jaarlijkse wereldwijde beloningsonderzoek.

Beeld Salarissen stijgen volgend jaar gemiddeld met 2,3 procent

Met de verwachte gemiddelde salarisstijging van 2,3 procent continueert Nederland de ingezette trend van loonmatiging. Vorig jaar was de verwachting voor 2014 eveneens 2,3 procent. Met dit percentage scoort Nederland gemiddeld ten opzichte van haar buurlanden. België en Frankrijk verwachten een loonstijging van 2,0 procent. Duitsland verwacht een stijging van 2,8 procent.

Eurozone

Ierland, Griekenland en Portugal stijgen licht met hun salarisverwachting. Griekenland stond vorig jaar op 0 procent salarisstijging, dit jaar kunnen medewerkers rekenen op een stijging van gemiddeld 1,3 procent. Dit duidt op een voorzichtig economisch herstel van de Eurozone.

Wereldwijde salarisstijging

Wereldwijd ligt de verwachting voor salarisstijging in 2015 op 5,4 procent. Dit cijfer wordt deels bepaald door grote salarisstijgingen onder invloed van de hoge inflatiecijfers in Zuid-Amerika, deels door de behoefte aan goed personeel (‘War for Talent’) in Azië. In Europa heeft Turkije de grootste verwachte salarisstijging van 9 procent. Indien de inflatiecorrectie hiervoor meegenomen wordt, is de salaristoename echter nihil. De stijging van salarissen in opkomende markten als Brazilië en Rusland stagneert.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.