Logo
  • Nieuws
  • 4 februari 2009
  • Lianne Bouman

Nog even onbelaste werkgeversvergoedingen ziektekosten

Tot 1 januari 2009 mocht u uw werknemers de door hen gemaakte ziektekosten onbelast vergoeden. Het betreffen ziektekosten die niet door de zorgverzekeraar werden vergoed. De regeling gold ook voor de directeur-grootaandeelhouder.

Beeld Nog even onbelaste werkgeversvergoedingen ziektekosten

Het ministerie van Financiën heeft nu de regeling uitgesteld tot 1 april 2009. Het gaat om de vergoeding voor uitgaven voor ziekte, invaliditeit en bevalling, mits de werkgever die vergoeding in 2008 heeft toegezegd. Met ingang van 1 januari 2009 is de buitengewone uitgavenregeling in de Wet IB 2001 afgeschaft. Daarbij is ook de regeling ingetrokken dat een werkgever bijzondere ziektekosten onbelast mocht vergoeden of verstrekken. Dat betrof de ziektekosten die anders aftrekbaar zouden zijn in de inkomstenbelasting. Dit betekent dat de werkgever dergelijke vergoedingen en verstrekkingen vanaf 2009 voor de loonheffingen moet belasten. Maar dat geldt dus niet als de vergoeding in 2008 werd toegezegd. Het besluit werkt terug tot en met 1 januari 2009 en vervalt met ingang van 1 april 2009. 

 

Let op

Met de intrekking van de regeling onbelast vergoeden van ziektekosten, verdwijnt er een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Als u er een andere aantrekkelijke regeling tegenover stelt, bijvoorbeeld een vrije kostenvergoeding voor daadwerkelijke kosten die een werknemer zakelijk voor u maakt, strijkt u het verlorene voor uw werknemer weer glad.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.