Logo
  • Nieuws
  • 4 oktober 2013
  • Lianne Bouman

Nieuw besluit loonheffingen wijzigt eindheffing en levensloopregeling

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft op 16 september j.l. een nieuw besluit gepubliceerd met betrekking tot uiteenlopende onderwerpen betreffende de loonheffingen. Het nieuwe besluit betreft wijzigingen over eindheffing en de levensloopregeling ten opzichte van het vorig besluit. Het is een actualisering van het besluit van 14 december 2010, nr. DGB2010/7826M.

Beeld Nieuw besluit loonheffingen wijzigt eindheffing en levensloopregeling

Inzake de pseudo-eindheffing voor hoog loon keurt de staatssecretaris goed dat voor de berekening van de verschuldigde pseudo-eindheffing het loon dat vóór 2012 is genoten en waarover in 2012 belasting is geheven, buiten beschouwing blijft.

De pseudoheffing wordt geheven over inkomens boven de € 150.000. Hierbij wordt aangesloten bij het loon (inclusief bonussen en bijtelling voor een ter beschikking gestelde auto) van de werknemer over het jaar 2012. De werkgeversheffing bedraagt 16% over het inkomen dat € 150.000 overstijgt.

Levensloopregeling

In het nieuwe besluit worden de regels voor de levensloopregeling beperkt tot de werknemers die volgens het overgangsrecht nog een levensloopaanspraak hebben.

Het besluit uit 2010 bevatte een goedkeuring voor werkgeversbijdragen in een levensloopregeling. Het gebeurde dat werkgevers aan een of meer werknemers die deelnamen aan de levensloopregeling een hogere bijdrage verstrekten dan aan overige werknemers, ongeacht of zij deelnamen aan de levensloopregeling. Op grond van de wettelijke regeling zouden alle levensloopaanspraken tot het loon moeten worden gerekend, ook die van werknemers die deelnamen aan de levensloopregeling en dezelfde bijdrage ontvingen als werknemers die niet deelnamen. Er werd goedgekeurd dat voor deze categorie werknemers de levensloopaanspraken niet tot het loon worden gerekend. Deze goedkeuring gold niet voor werknemers die wel een hogere bijdrage ontvingen. In het nieuwe besluit is vanwege het stopzetten van de levensloopregeling deze goedkeuring niet meer opgenomen. Voor werknemers die volgens het overgangsrecht nog wel deelnemen aan de levensloopregeling, blijft deze goedkeuring van toepassing.

BLKB2013-801M, LH, Diverse onderwerpen
DGB2010/7826M, 14 december 2010 Staatscourant

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.