Logo
  • Nieuws
  • 26 februari 2015
  • Mariel Hovemann

Nederlandse overheid onderneemt actie tegen wetsovertredingen die zij zelf begaat

Rijkswaterstaat wordt ervoor verantwoordelijk dat onderaannemers bij wegenaanleg zich aan de Nederlandse wetten en cao's houden. Dit meldt De Volkskrant naar aanleiding van het wetsvoorstel Aanpak Schijnconstructies dat vandaag in de Tweede Kamer wordt behandeld.

Beeld Nederlandse overheid onderneemt actie tegen wetsovertredingen die zij zelf begaat

Bij de aanleg van energiecentrales door Essent en Nuon in Groningen en ook de wegenaanleg in opdracht van Rijkswaterstaat is van allerlei ingenieuze salarisconstructies gebruik gemaakt. Oost-Europese werknemers werden hierdoor vaak ver onder de Nederlandse normen betaald. De nieuwe wet maakt nu de opdrachtgever en hoofdaannemer verantwoordelijk voor wangedrag bij onderaannemers.

Ketenaansprakelijkheid

Om uitbuiting van buitenlandse werknemers en verdringing van Nederlandse werknemers tegen te gaan, is minister Asscher van SZW in december vorig jaar met het wetsvoorstel Aanpak Schijnconstructies gekomen. Zo krijgt de werknemer die in een keten van opdrachtgevers, opdrachtnemers en aannemers werkt, de mogelijkheid om achterstallig loon zo nodig te vorderen bij andere opdrachtgevers binnen die keten. Verder gaat de Inspectie SZW meer toezichtgegevens openbaar maken en krijgt de Inspectie meer mogelijkheden om te controleren of het minimumloon daadwerkelijk wordt betaald.

Kritiek RvS

De Raad van State toonde zich bij de presentatie van het wetsvoorstel kritisch en noemde het ‘weinig effectief’. ‘De werknemer kan niet simpelweg iedere schakel in de keten aanspreken op zijn achterstallig loon. Pas als de eerste schakel vergeefs is aangesproken, kan hij de volgende schakel aanspreken, en daarna pas de daaropvolgende,’ aldus het adviesorgaan.

Reputatieschade

Volgens Asscher is de versterkte ketenaansprakelijkheid juist wel een oplossing. Als de werknemer eventueel met de vakbond bij de hoofdopdrachtgever aanklopt om druk uit te oefenen, kan dit volgens de bewindsman in veel gevallen leiden tot het oplossen van de onderbetaling. “De hoofdopdrachtgever heeft er immers belang bij dat onderbetaling wordt opgelost, bijvoorbeeld met het oog op het voorkomen van aansprakelijkstelling of reputatieschade," aldus Asscher.

Altijd op de hoogte met de Wetsvoorstellen in HR Praktijk Premium

Wetsvoorstel Aanpak Schijnconstructies

Seminar: Wet Modern Migratiebeleid en Wet Arbeid Vreemdelingen

Nederland heeft nog altijd veel behoefte aan buitenlandse werknemers. De praktijk leert dat de procedures voor het legaal in Nederland kunnen werken en wonen voor buitenlandse werknemers en hun werkgevers complex zijn. Daarom krijgt u in dit seminar uitgebreide informatie over het toepassen van de wet modern migratiebeleid en de wet arbeid vreemdelingen. Meer informatie en inschrijven

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.