Logo
  • Nieuws
  • 26 maart 2015
  • Hilal Dilmac
  • Bron: Loonwijzer/Monsterboard

Nederlandse lonen in 2014 gestabiliseerd

In 2014 zijn de lonen in Nederland gestabiliseerd. De lonen daalden licht met 1,4 procent ten opzichte van 2013. Het gemiddelde bruto uurloon nam van €14,60 in 2013 af naar € 14,40 in 2014.

De sector horeca & toerisme liet met  2,9 procent de hoogste stijging van alle sectoren zien. In de productiesector vond met 3,7 procent de grootste daling plaats. De loontevredenheid nam in de marketing & communicatie het meeste toe met 46 procent en in de agrarische sector met 22 procent het laagst. Dit blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index onder ongeveer 260.000 respondenten.

“Het is opvallend dat de bonussen zo fors gestegen zijn, terwijl het loon gedaald is. Het lijkt er op dat werkgevers met het oog op economisch herstel een vaste verhoging niet aandurven, maar dat ze de medewerkers op een flexibelere manier willen belonen”, aldus Paulien Osse, van Loonwijzer. “Er is een trend van flexibel belonen. Je kunt spreken van een nieuwe realiteit waarin zowel werkgevers en werknemers hun balans moeten vinden”, aldus Gian Zandonà van Monsterboard.nl.

Loonstijging in horeca, onderwijs en agrarische sector

In de horeca & het toerisme is het bruto uurloon met 2,9 procent en in de agrarische sector met 2,3 procent ten opzichte van 2013 het meest gestegen, het onderwijs liet met 0,6 procent een lichte stijging zien. In de productiesector, de bouw & techniek en de juridische sector daalde het loon juist en in de gezondheidszorg en de transport & logistiek bleef het gelijk. Het gemiddelde bruto uurloon is in Nederland met €16,50 het hoogst in het onderwijs. In de horeca & het toerisme wordt met een gemiddeld uurloon van € 10,70 het minst verdiend. Ondanks dat het loon in deze sector laag is, is het aantal medewerkers met een minimumloon gezakt van 22 naar 18 procent.

Verwachting loonsverhoging

In de marketing & communicatie verwachten werknemers met 82 procent de hoogste loonsverhoging in 2015. Ook in de agrarische sector verwacht 57 procent een loonverhoging in 2015. In het onderwijs en de transport & logistiek 42 procent. In de gezondheidszorg is met 39 procent de verwachting op  een loonsverhoging het laagst.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.