Logo
  • Nieuws
  • 27 februari 2015
  • Lianne Bouman

Meer administratieve rompslomp door invoering Mindestlohn

De oosterburen hebben op 1 januari 2015 een minimumloon ingevoerd. Nederlandse werkgevers die personeel in Duitsland hebben moeten rekening houden met nieuwe administratieve regels. Bij het niet naleven ervan riskeren zij een boete die kan oplopen tot 30.000 euro. Er zijn meldpunten voor het ontduiken van het minimumloon ingesteld.

Duitsland debatteerde al jaren over een wettelijk minimumloon. Dat was fel omstreden. Werkgevers waarschuwden voor het verlies van arbeidsplaatsen als de staat zou bepalen wat ze hun werknemers minstens moeten betalen.

Minimumloon (Mindestlohn)

Werknemers die in Duitsland werken hebben recht op minstens 8,50 euro bruto per uur (inclusief vaste toeslagen, zoals vakantiegeld en eindejaarsuitkering). Bij een volledige werkweek bedraagt dat 1.473 euro bruto per maand. Dat bedrag is iets minder dan het wettelijk minimumloon in Nederland, dat vanaf 1 januari op 1501,80 euro per maand ligt voor werknemers van 23 jaar of ouder. Bij het niet-uitbetalen van het minimumloon staat in Duitsland een boete van maximaal 500.000 euro.

Administratieve lasten

Voor Nederlandse werkgevers die in Duitsland werk uitvoeren nemen de administratieve lasten toe. Daarbij gaat het met name om de eerstedagsmelding, waarbij werknemers de dag voor indiensttreding, via de fax, moeten worden aangemeld bij de Duitse autoriteiten. Werkgevers moeten aantonen dat zij de mensen die zij in dienst hebben ook daadwerkelijk minimaal het Duitse minimumloon betalen.

Let op

Het minimumloon is van toepassing op iedere werknemer die in Duitsland arbeid verricht. Dus vallen ook buitenlandse werknemers onder deze wetgeving.

Voorbeeld

Nederlandse transportondernemer X die zijn werknemers in, door, naar of uit Duitsland laat rijden heeft een meldplicht. Deze meldplicht houdt in dat X zich per fax aanmeldt met de gegevens van de betreffende chauffeur. X tekent voor de betaling van het Duits minimumloon voor de in Duitsland gewerkte uren.

Telefonische meldpunten

De meldpunten voor ontduiking van het minimumloon zijn ingesteld door vakbonden en door het Duitse ministerie van Sociale Zaken. Alleen bedrijven die langdurige werklozen of jongeren zonder opleiding in dienst nemen, hoeven zich niet aan het minimumloon te houden.

Tweede Kamer

In de Tweede Kamer rees de vraag of Nederlandse werknemers ook gecontroleerd worden, terwijl er hier een hoger minimumloon geldt. Of dat dan ook betekent dat de controle van Nederlandse bedrijven in Duitsland minder prioriteit zal krijgen, is volgens staatsecretaris Wiebes van Financiën aan de Duitse autoriteiten.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.