Logo
  • Nieuws
  • 25 september 2013
  • Mariel Hovemann
  • Bron: CBS

Loonstijging onder inflatie

In het tweede kwartaal van 2013 waren de cao-lonen (per uur inclusief bijzondere beloningen) 1,3 procent hoger dan een jaar eerder. De loonstijging is hiermee weer gelijk aan het niveau in het eerste kwartaal van 2012 zo blijkt uit cijfers van het CBS. De stijging ligt voor het derde achtereenvolgende jaar onder de inflatie die in het tweede kwartaal van 2013 op 2,7 procent uitkwam.

Beeld Loonstijging onder inflatie

In de gesubsidieerde sector en bij de particuliere bedrijven stegen de lonen in het tweede kwartaal van 2013 respectievelijk met 1,7 en 1,5 procent. Bij de sector overheid is de looptijd van een aantal belangrijke cao’s al meer dan een jaar verstreken.

Werkgeverspremies

De contractuele loonkosten namen met 1,9 procent in het tweede kwartaal van 2013 meer toe dan de cao-lonen. Dit is vooral toe te schrijven aan de wijzigingen van de landelijke premies voor werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en ziektekosten aldus het CBS.

Cao: 8 van de 10

De loonstijging over het tweede kwartaal van 2013 is gebaseerd op 64 procent van de cao’s. Ongeveer 8 van de 10 werknemers vallen onder een cao.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.