Logo
  • Nieuws
  • 6 november 2014

Lonen stijgen met 1,4 procent in 2015

De cao-lonen gaan volgend jaar gemiddeld met 1,4 procent omhoog. Dat stelt AWVN in haar maandelijkse bericht over het verloop van de cao-onderhandelingen. De werkgeversvereniging baseert de voorspelling op alle tot dusver afgesloten cao’s die pas ná 2015 aflopen.

De door de arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers berekende loonstijging in 2015 is iets lager dan de 1,5 procent waarop het Centraal Planbureau rekent in zijn prognoses. De door cao-partijen voor volgend jaar afgesproken loonstijgingen liggen eveneens iets onder de 1,6 procent waarmee de cao-lonen dit jaar stijgen.

Einde aan maandelijks hoger gemiddelden

In oktober bedroeg de gemiddelde nieuwe loonafspraak 1,4 procent. Dat is aanmerkelijk lager dan in september: 1,8 procent. Daarmee lijkt definitief een einde gekomen aan de oplopende trend waarin van maand tot maand in 2014 hogere gemiddelden werden vastgesteld. AWVN merkt daarbij wel op dat in oktober relatief veel dienstverlenings-cao’s werden afgesloten. In de dienstverlening worden al enige jaren aanmerkelijk bescheidener afspraken gemaakt dan in de industrie.

Aantal afgesloten cao’s

In de afgelopen maand kwamen 28 nieuwe cao’s tot stand. Het totale aantal in 2014 afgesloten cao’s blijft met circa 315 akkoorden nog steeds achter bij dat van een doorsnee-cao-jaar. In 2014 lopen in totaal 500 cao’s af. Bijna 200 daarvan wachten nog op vernieuwing.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.