Logo
  • Nieuws
  • 10 oktober 2014
  • Lianne Bouman

Gelijk loon voor flex- en vaste medewerkers geregeld

Het gelijk loon voor gelijk werk is uitonderhandeld. Deze week hebben de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), Dienstenbond CNV en collega vakbonden daartoe een akkoord gesloten. Onderdeel van de afspraken is dat de doorgeslagen flex een halt wordt toegeroepen. Echte banen en meer zekerheid ook voor uitzendkrachten, daar gaat het om.

Beeld Gelijk loon voor flex- en vaste medewerkers geregeld

Vanaf 30 maart 2015 krijgen uitzendkrachten voortaan vanaf de eerste dag dat zij worden uitgezonden hetzelfde loon als mensen in vaste dienst van het bedrijf waar zij te werk worden gesteld. ‘Daarmee komt eindelijk een einde aan het ongelijk belonen van uitzendkrachten’, stelt CNV.

Databank

Bovendien wordt in 2015 een database operationeel met daarin alle lonen en toeslagen, zodat zowel uitzendkrachten als uitzendbureaus kunnen opzoeken op hoeveel loon een uitzendkracht recht heeft bij de inlener. ‘Voor de bonden is dit een belangrijke afspraak in het akkoord’, aldus CNV.

Uitzonderingen

Gedetacheerden met een vast contract in dienst van een uitzendbureau of detacheerder zijn uitgezonderd. Voor hen geldt vanaf 30 maart 2015 een vast loon bij de uitzender of detacheerder op basis van de lonen bij inleners. Dit houdt in dat zij op basis van eigen marktconforme loonschalen worden beloond, die beduidend hoger liggen dan de huidige ABU-loonschalen.

Aparte loonschalen

Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan aparte loonschalen gelden. Tot nu toe ging het daarbij onder meer om langdurig werklozen en mensen zonder startkwalificatie die via de uitzendbranche aan de slag gingen. Straks betreft het ook diegenen die worden bemiddeld vanuit de Participatiewet, dus mensen met een arbeidsbeperking.

Het zojuist gesloten akkoord is het resultaat van lange en moeizame onderhandelingen. Met het akkoord  blijven de ABU-cao voor Uitzendkrachten overeind.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.