Logo
  • Nieuws
  • 31 juli 2013
  • Lonneke Gillissen

Demotie Capgemini bedoeld om werknemers 'wakker te schudden'

Eerder dit jaar wekte CEO Jeroen Versteeg van Capgemini Benelux opschudding met de boodschap dat de hoogte van de werknemerssalarissen moesten worden aangepast aan wat hun vaardigheden in de markt waard zijn. Achteraf gezien had hij die boodschap liever anders gebracht, zegt hij in een interview met Het Financieele Dagblad.

Door de media-aandacht verengde de discussie zich volgens Versteeg tot de potentiële gevolgen voor het loon. Dit terwijl zijn bedoeling was werknemers wakker te schudden en te laten nadenken over de vraag hoe ze hun marktwaarde op peil kunnen houden.

Intern is die boodschap wel opgepakt zoals hij die bedoelde, zegt Versteeg. Hij wil niet zeggen in hoeveel gevallen Capgemini’s aanpak tot een loonsverlaging heeft geleid. Niet al te vaak, lijkt het, want Versteeg meldt wel dat het effect op de loonsom minimaal is. “Maar dit is ook nooit ingestoken als een platte kostenbesparing,” aldus Versteeg.

Turnaround

In het interview toont Versteeg zich niet optimistisch over groeiherstel in Nederland. “Ik zie de groei niet snel terugkeren. We voelen allemaal dat het de komende paar jaar economisch slecht blijft. En ik zie de groei niet snel terugkeren in de Benelux. Die zal vooral plaatsvinden bij ons Indiase onderdeel, dat van 42.000 man naar 75.000 gaat in 2015."

Versteeg betoont zich wel tevreden over de turnaround bij Capgemini. Dat zag het afgelopen kwartaal weliswaar de omzet dalen vergeleken bij het tweede kwartaal van 2012, maar de operationele marge steeg fors tot vlak onder het niveau dat het concern zich als geheel ten doel heeft gesteld.

Zie ook: Capgemini verzoekt oudere werknemers salaris in te leveren

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.