Logo
  • Nieuws
  • 23 oktober 2013
  • Michelle Hollenberg

Beloning van ouderen moet op de helling

Enerzijds verdienen ouderen te veel salaris, anderzijds verdienen jongeren te weinig. Dit terwijl ervaring niet langer de dominante factor is voor een salaris,  zo meldt de Volkskrant. Hoe valt dit patroon te doorbreken?

Nederland is momenteel voor een derde bevolkt met 50-plussers. Dit percentage zal de aankomende decennia blijven toenemen tot ongeveer 43 procent in 2025.
Werkgevers zijn hier echter niet blij mee, aangezien de gemiddelde arbeidsproductiviteit afneemt bij een hogere leeftijd. Dit terwijl werknemers in de regel een hoger salaris ontvangen naarmate zij langer in dienst zijn.

Volgens Wiets Lysen, managing partner bij HRM-adviseur Symion, komt deze scheve manier van belonen voort uit het verleden: ‘‘Toen destijds de salaristabellen werden opgezet, was ervaring nog dé dominante factor. Het was de tijd van vakmanschap is meesterschap. Aan het einde van de salarisschaal werd je geacht een ambt volledig te beheersen. Elk jaar verwachtte de baas een mooier productieresultaat binnen een kortere periode.’’

Nieuwe salarisschaal

Lysen stelt voor om net als in Scandinavië de lonen in de toekomst sneller te laten oplopen. ‘‘Ik pleit graag voor een sneller oplopend loon in de eerste loopbaanjaren, dan zo'n zeven jaar lang een stabilisering van dat salaris, en uiteindelijk een schaal die afloopt.’’

Zelfontplooiing

Aukje Nauta, hoogleraar ‘employability’ aan de Universiteit van Amsterdam, is van mening dat werkgevers de discussie op een verkeerde manier aansnijden. Nauta stelt dan ook voor om oudere werknemers een kans te bieden zich beter de ontwikkelen. In ruil daarvoor ontvangen zij een lager loon. Volgens Nauta worden werknemers gelukkiger en productiever wanneer zij de kans krijgen voor zelfontplooiing.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.