Logo
  • Nieuws
  • 15 mei 2014
  • Lianne Bouman

Belonen met aandelen steeds meer trend

Microsoft, Google, Cisco, Apple en ASML doen het al. Ook steeds meer Nederlandse bedrijven belonen hun medewerkers met aandelen. Deze medewerkers hebben een groot deel van de bedrijven waar zij werken in bezit. Hierdoor hebben zowel de topbestuurders en medewerkers baat bij waardecreatie voor het bedrijf.

Beeld Belonen met aandelen steeds meer trend

Joseph R. Blasi, hoogleraar en auteur van The citizen’s share, is overtuigd van het nut van deze aandelen. Hij vertelt dat medewerkersaandelen verschillende voordelen bieden, zoals meer betrokkenheid, een lager verloop en minder verzuim.

Risico’s

Medewerkersaandelen hebben echter ook risico`s. De beloning moet bijvoorbeeld niet in plaats komen van een salaris, omdat het mogelijk is dat de aandelen waardeloos worden. Volgens Blasi werkt het ook alleen in een volwassen organisatie, waarin teams veel vrijheid hebben en er weinig managementcontrole is.

ASML is een goed Nederlands voorbeeld; drie procent  van het bedrijf is in handen van de werknemers. Werknemers krijgen deze aandelen als bijzonder beloning.

Nota bene

Volgens de Stichting Nederlands Participatie Instituut (SNPI), die werknemersparticipaties promoot, is niet bekend hoeveel geld er in Nederland omgaat in werknemersaandelen. Pascale Nieuwland-Jansen, directeur SNPI: "We weten alleen dat vier procent van de Nederlandse bedrijven een of andere regeling heeft. Van de top van de werknemers heeft tien tot vijftien procent aandelen." SNPI adviseert bedrijven en lobbyt voor een fiscaal vriendelijkere behandeling.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.