Logo
  • Nieuws
  • 2 december 2014
  • Lianne Bouman

Arbeid kost werkgever gemiddeld 33,10 euro per uur

Werkgevers in Nederland zijn gemiddeld 33,10 euro per gewerkt uur kwijt aan arbeidskosten, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend. De verschillen per bedrijfstak zijn groot. Het CBS baseert de berekeningen op basis van gegevens uit 2012.

Beeld Arbeid kost werkgever gemiddeld 33,10 euro per uur

Arbeidskosten zijn alle kosten die de werkgever heeft bij het in dienst hebben van personeel. Zoals lonen, sociale premies overwerk- en ontslagvergoedingen, vakantiebijdrage, doorbetaling bij ziekte en vakantie, opleidingskosten et cetera.

Sector met hoogste arbeidskosten

De sector delftstoffenwinning staat aan de top van de lijst met de hoogste arbeidskosten, namelijk gemiddeld 58,20 euro per gewerkt uur. Dit komt voornamelijk door relatief hoge lonen. De gemiddelde werknemer heeft een bruto uurloon van 36,40 euro, dat is 70 procent hoger dan het gemiddelde uurloon in alle sectoren (21,20 euro). Bijzondere beloningen vormen maar liefst 17 procent van de arbeidskosten, landelijk is dat 10 procent.

Sector met laagste arbeidskosten

In de horeca zijn de arbeidskosten het laagst: gemiddeld 18 euro per gewerkt uur. De lonen zijn laag, onder meer door het grote aandeel jongeren tot 21 jaar dat er werkt. Deze jongeren hebben vaak een tijdelijke baan of een bijbaan, veelal tegen een minimumloon. Werkgevers betalen voor hen geen pensioenpremies. Gemiddeld betalen werkgevers in de horeca 4 procent van de arbeidskosten aan pensioenpremies, dit is 8 procent landelijk.

Hoge kosten verlof en ziekte in onderwijs en zorg

In het onderwijs gaat een relatief groot deel van de arbeidskosten naar loon tijdens verlof en ziekte. Onderwijzend personeel krijgt bijvoorbeeld extra vakantie-uren omdat hun vakanties vaak verbonden zijn aan schoolvakanties. In het openbaar bestuur werken weer relatief veel ouderen die recht hebben op meer verlofdagen. In het onderwijs en de gezondheids- en welzijnszorg is het ziekteverzuim hoog. Om deze reden is daar ook het aandeel loon bij ziekte in de totale arbeidskosten hoog.

Private sector

In de private sector betalen werkgevers minder tijdens verlof en ziekte , maar zij betalen meer aan bijzondere beloningen. In de financiële dienstverlening wordt een relatief hoog aandeel van de arbeidskosten aan sociale premies betaald door hoge stortingen in pensioenfondsen. In deze sector is maar liefst 14,3 procent van de arbeidskosten voor pensioenpremies.

Loon vormt hoogste arbeidskost

Loon vormt ruim 76 procent van de arbeidskosten. De samenstelling van de arbeidskosten is de afgelopen vier jaar vrijwel niet veranderd:

  • De arbeidskosten bestaan voor het grootste deel (56 procent) uit kaal loon.
  • Loon voor niet gewerkte tijd, dit is uitbetaald loon tijdens verlof, feestdagen en kort verzuim, vormt 8,5 procent van de arbeidskosten.
  • Loon in natura draagt voor 1,7 procent bij.
  • Bijzondere beloningen zoals vakantiegeld, eindejaarsuitkeringen, gratificaties en winstuitkeringen zijn 10,2 procent van de arbeidskosten.

Het overige deel van de arbeidskosten bestaat uit, onder meer werkloosheids-, arbeidsongeschiktheids- en pensioenpremies, kosten voor beroepsopleidingen, ontslagvergoedingen en doorbetaald loon bij ziekte.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.