Logo
  • Nieuws
  • 30 maart 2015
  • Bron: Vrije Universiteit Amsterdam

Leiderschap: cynisme ondergraaft positieve resultaten effectief belonen

De eigenschappen van een manager moeten in lijn liggen met de specifieke eisen van de groep waaraan hij of zij leiding geeft. Dit stelt Doris Rosenauer in haar proefschrift. Zij deed drie veldstudies naar hoe managers medewerkers aan de organisatie kunnen verbinden en hoe dit van invloed kan zijn op de organisatie.

Beeld Leiderschap: cynisme ondergraaft positieve resultaten effectief belonen

In een dynamische zakenwereld is het cruciaal dat managers hun werknemers verbinden aan de organisatie. Deze verbinding ontstaat voornamelijk doordat managers zich positief uiten over een betreffende organisatie en dit duidelijk overdragen op hun medewerkers en teams. Als managers daarnaast de diversiteit in teams en verandering goed kunnen begeleiden, kan dit bijdragen aan de winst van een organisatie.

Carrièrebegeleiding

Rosenauer keek in de eerste studie naar de rol van de psychosociale aspecten van de manager en carrièrebegeleiding. Zij identificeerde hierin twee soorten: onderscheidende begeleiding (bijvoorbeeld afwijkend of individuele perceptie ten opzichte van de algemene teamperceptie) en begeleiding op groepsniveau (dezelfde perceptie van alle teamleden). De onderscheidende begeleiding vergroot de motivatie om carrière te maken en daarmee de mate waarin de medewerker bevorderbaar is. Carrièrebegeleiding op groepsniveau leidt ertoe dat medewerkers langer bij de organisatie willen blijven.

Culturele intelligentie

In de tweede studie bleek dat diversiteit in nationaliteit alleen positief gerelateerd is aan een pro-diversiteitsklimaat en de prestatie van teams, wanneer een manager een hoge culturele intelligentie heeft. Echter, deze relatie is niet aan de orde wanneer de samenstelling van een team divers is in termen van leeftijd of geslacht, of wanneer directe samenwerking niet nodig is.

Cynisme

In de derde studie bekeek Rosenauer de invloed van het cynisme van de manager ten aanzien van een organisatieverandering. Het bleek dat de positieve resultaten van effectief belonen van een manager teniet worden gedaan wanneer een manager zelf cynisch is over de verandering. Dit leidt dan vervolgens tot meer cynisme bij de ondergeschikten en een lagere prestatie.

Leergang: Leiderschap voor HR

Leiderschapsontwikkeling & leiderschapspositionering

De leergang HR Leiderschap van de Nyenrode Business Universiteit i.s.m. HR Academy omvat de eerste leergang in Nederland die integraal is gericht op het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten voor HR-directeuren/managers. Leiderschapskwaliteiten die cruciaal zijn voor een succesvolle deelname aan het beleid van de organisatie. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.