Logo
  • Nieuws
  • 20 januari 2015
  • Bron: NRC

De beste baas is niet bazig en geen man

Dat is de belangrijkste uitkomst van het Nationaal Leiderschapsonderzoek, uitgevoerd door Initial Concept in opdracht van opleidingsinstituut De Baak, pr-bureau Winkelman Van Hessen en NRC Q onder 432 mensen - zowel leiders als werknemers.

Beeld De beste baas is niet bazig en geen man

De belangrijkste conclusies:

  1. Werknemer redelijk tevreden met leidinggevende - De leidinggevenden krijgen gemiddeld een 6,8. Behoorlijk lager dan de leidinggevenden zichzelf geven: een 7,6.
  2. Mensen werken veel autonomer - Tegenwoordig willen werknemers vooral een baas die hen als gelijke behandelt. Alles draait om vertrouwen. Minder hiërachie, meer beslissingen uit handen geven. Maar er wordt ook meer van werknemers verwacht. Een kwart geeft bijvoorbeeld aan dat zij ‘s avonds en in het weekend bereikbaar zijn.
  3. Jongere baas heeft de voorkeur - Toch heeft 39 procent van de werknemers nog altijd liever een oudere dan een jongere baas. Vooral omdat jonge leidinggevenden meer met hun eigen carrière bezig zijn.
  4. Meer vrouwen in de top gewenst - Een meerderheid van de ondervraagden wil meer vrouwen in de top van het bedrijf. Om dit te bereiken is een quotum voor velen echter niet de juiste weg. Daarentegen geniet voor bijna 20 procent van de werknemers een mannelijke leidinggevende de voorkeur.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.