Logo
  • Nieuws
  • 11 november 2014
  • Mariel Hovemann
  • Bron: Hudson

Bereid u voor op een nieuw soort leider

Op dit moment bevolken drie generaties tegelijk de werkplek, met een
leeftijdsverschil van soms wel vijftig jaar. De generaties verschillen fundamenteel van elkaar in hun kijk op het werk. Vooral op het gebied van leiderschap zo blijkt uit onderzoek van Hudson. Waarbij binnen de generaties het verschil tussen mannen en vrouwen opvalt.

Beeld Bereid u voor op een nieuw soort leider

In het onderzoek valt op dat babyboomers significant hoger scoorden dan generatie Y als het gaat om ‘leiderschap’, en alle eigenschappen die in verband gebracht worden met traditionele
leiderschapsmethodes zoals ‘overreding’, ‘motivatie’ en ‘de mate van extraversie’. De gegevens van Hudson laten zien dat babyboomermannen significant hoger scoren dan anderen op het gebied van traditioneel leiderschap, met eigenschappen als ‘leidend’, ‘besluitvaardig’, motiverend’ en ‘overtuigend’.

Nieuwsgierigheid en inzicht

Generatie Y daarentegen scoort juist duidelijk lager op deze eigenschappen. In plaats daarvan brengt generatie Y compleet andere vaardigheden mee naar de moderne zakenwereld, vaardigheden die mogelijk veel belangrijker zijn. Ten eerste hebben ze een veel sterkere voorkeur voor abstract en conceptueel denken. Dit helpt hen om verbanden te leggen in een wereld die door gegevens gestuurd wordt en slimme ideeën uit te broeden waarmee een technisch team aan de slag kan. Het lijkt erop dat eigenschappen als nieuwsgierigheid en inzicht wel eens belangrijker kunnen zijn dan technische vaardigheden en ervaring als het om het selecteren van kansrijk talent gaat. En wat opvalt is dat vrouwen in Generatie Y georganiseerder zijn dan mannen.

Flexibel

Ten tweede is generatie Y veel minder ‘strategisch’ dan de babyboomers, en dat
weerspiegelt wellicht de huidige in toenemende mate onstabiele en onzekere zakenwereld. Het is nu moeilijker dan in het verleden om een bedrijfsstrategie voor de lange termijn te ontwikkelen, en leiders moeten flexibel zijn om met de voortdurende veranderingen in de concurrerende omgeving om te kunnen gaan.

Betrokken leiders

Ten derde is generatie Y zeer ambitieus,  optimistisch, maatschappelijk betrokken, zelfbewust en sociaal vaardig – eigenschappen die hen nogal van de huidige babyboomers onderscheiden. Waarschijnlijk zullen zij zeer betrokken leiders zijn, en meer geneigd om te  inspireren dan om te overreden.

Mensgericht

Tussen die twee capabele generaties in, veroveren de mensen van generatie X langzaam een plekje als ambitieuze en sociaal-progressieve hervormers aldus de onderzoekers. Ze zitten
ertussenin in de zin dat ze meer  mensgericht en maatschappelijk betrokken zijn dan de babyboomers, en ze zijn sterker in traditioneel leiderschap dan generatie Y. Vooral vrouwen zijn beduidend autonomer en mensgerichter.

Jonge vrouwen

Het lijkt erop dat de fundamentele verschuiving in karaktereigenschappen een grote invloed heeft op de leiderschapsstijlen. De toekomst is aan een nieuw soort leider. Jonge vrouwen lijken daar het beste in te passen.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.