Logo
  • Nieuws
  • 14 april 2015
  • Bron: Erasmus Universiteit Rotterdam

Beloning betere ideeëngenerator dan intrinsieke motivatie

Een voortdurende stroom van ideeën in het bedrijf kan nieuwe bronnen van inkomsten creëren en leiden tot grote besparingen en winsten.  Het lijkt er echter op dat het type leider een bepalende factor is voor de hoeveelheid ideeën die werknemers aanleveren. Het is daarom van groot belang te weten wat voor soort leider het bedrijf bestuurt.

Beeld Beloning betere ideeëngenerator dan intrinsieke motivatie

Dr. Dirk Deichmann onderzocht twee leiderschapsstijlen en hun invloed op het genereren van nieuwe ideeën.

Transformationeel versus transactioneel leiderschap

De transformationele leider motiveert de werknemer op intrinsiek niveau en formuleert en deelt een toekomstvisie, is een rolmodel en stimuleert de werknemer om zich verder te ontwikkelen.
De transactionele leider stelt de werknemer een doelstelling en biedt hem een beloning aan als hij deze haalt. Deze leider stimuleert de extrinsieke motivatie van werknemers door werknemers die hun doelstellingen halen een beloning of andere extra's in het vooruitzicht te stellen.
Intrinsieke motivatie wordt vaak verbonden met creativiteit en daarom zou men verwachten dat de transformationele leider, de leider die de werknemers intrinsiek motiveert, zijn werknemers het beste kan stimuleren om ideeën te genereren. Het tegendeel is echter waar volgens Deichmann.

Extraatjes motiveren meer

Uit Deichmanns onderzoek blijkt dat transactionele leiders, de leiders die premies en extraatjes in het vooruitzicht stellen, mensen motiveren om meer ideeën in te brengen. Dit type leider geeft werknemers duidelijke instructies en passende en tastbare beloningen voor het behalen van doelstellingen, zoals het genereren van meer ideeën.
Deichmann concludeert dat werknemers met een transactionele leider gemiddeld 14 procent meer ideeën genereerden dan werknemers met een transformationele leider. Hoe sterker de transactionele aspecten bij een leider, hoe meer ideeën er uit de werknemers komen.

Leergang: Leiderschap voor HR

Leiderschapsontwikkeling & leiderschapspositionering

De rol van HR wordt steeds belangrijker. Dat belang moet wel verzilverd worden. HR zal dat doen (in termen van Ulrich) door de business context goed te begrijpen en door in praktijkgerichte daden geloofwaardig te zijn. Maar dat is onmogelijk als HR geen leiderschap toont. Gelijk hebben is natuurlijk prachtig, maar HR wordt afgerekend op het gelijk krijgen. Meer informatie en inschrijven...

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.