Logo
  • Nieuws
  • 2 maart 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: De Volkskrant

Bedrijven verplaatsen managers en onderzoekers naar buitenland

Na de fabriek, de ict-afdeling en het callcentrum verplaatsen Nederlandse multinationals ook de manager naar Azië en de Verenigde Staten zo meldt de Volkskrant.

Beeld Bedrijven verplaatsen managers en onderzoekers naar buitenland

Meer dan de helft (14) van de 23 onderzochte Nederlandse beursgenoteerde multinationals heeft al een of meer leden van de RvB en het executive committee naar het buitenland verhuisd. Bij 7 daarvan vond de verhuizing in de laatste 5 jaar plaats zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Zo bevindt zich bij de uitgever Wolters Kluwer bijna eenderde van de top-100 hoofdkantoormanagers zich in het buitenland, onder wie de allerhoogste HR-manager.

Doorstromen executive committee

De verhuizing is om ter plekke de producten makkelijk te verkopen en grotere winsten te behalen voor de aandeelhouders. Lokale werknemers nemen na verloop van tijd hun werkzaamheden over aldus hoogleraar ondernemingsstrategie Ron Meyer. De manager wordt vervolgens vaker dan vroeger benoemd tot lid van het executive committee zo blijkt uit het onderzoek van de VK. Bedrijven willen daarmee de werknemers in de groeimarkten een pluim geven.

Dalende onderzoeksactiviteiten

De uittocht van de managers is een probleem aldus verschillende economen. Volgens Henk Volberda, hoogleraar strategisch management en ondernemingsbeleid van de Erasmus Universiteit, neemt de noodzaak voor multinationals om het denkwerk in Nederland te doen, hierdoor af. Ook onderzoeker Jasper Deuten van het Rathenau Instituut in Den Haag signaleert een dalende trend in de onderzoeksactiviteiten.  De noodzaak voor bedrijven om slimme medewerkers in Nederland te houden is er dus niet langer.

Belangen Nederlandse hoofdkantoor

En er is nog een probleem. De concerns onderschatten de gevolgen van de veranderende samenstelling van de bestuurskamer constateert hoogleraar Winfried Ruigrok aan de Universiteit van St. Gallen (Zwitserland). De problemen en wensen van hun nieuwe thuis eisen meer van de aandacht van de managers op dan hun lief is waardoor ze het grotere geheel en de belangen op het Nederlandse hoofdkantoor uit het oog verliezen aldus de hoogleraar.

 

Masterclass Grensoverschrijdende Arbeid

Bent u op de hoogte van alle wijzigingen? Zorg dat u helemaal up-to-date bent op het gebied van de sociale zekerheid en fiscaliteit bij Internationale arbeidsmobiliteit. Meer informatie en inschrijven

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.