Logo
  • Nieuws
  • 5 september 2013
  • Peter van den Hout

Meer topmanagement leidt tot meer HR

Het afgelopen decennium zijn personeelsafdelingen ruim 20 procent kleiner geworden. Dit past in de trend dat medewerkers en managers zelf meer verantwoordelijk worden voor personeelsvraagstukken. Organisaties met veel topmanagement hebben echter een aanmerkelijk grotere personeelsafdeling. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement’ van organisatieadviesbureau Berenschot en HR Strategie (een imprint van WEKA Business Media).

Beeld Meer topmanagement leidt tot meer HR

Uit trendanalyse over de afgelopen tien jaar komt naar voren dat HR-afdelingen in die periode gemiddeld met ruim een vijfde zijn gekrompen. In 2012 hebben organisaties gemiddeld 1 HR-medewerker op 75 medewerkers; in 2002 was dit nog 1 op 58. “HR heeft het afgelopen decennium veel aandacht gehad voor het verbeteren en automatiseren van HR-processen,” geeft organisatieadviseur Johan van Dam van Berenschot aan: “Daarnaast zijn in het kader van integraal management steeds meer personeelstaken bij het management neergelegd.”

Grotere HR-afdeling

Wat verder opvalt is dat organisaties met veel topmanagement juist een grotere HR-afdeling hebben. Uit het onderzoek van Berenschot blijkt namelijk dat organisaties waarvan meer dan 5 procent van het personeelsbestand bestaat uit topmanagement, er 1 HR-medewerker op 65 medewerkers is. Bij organisaties die minder dan 1,5 procent topmanagement hebben, is dit 1 op 95. Dat is een verschil van meer dan 30 procent. “Blijkbaar leidt topmanagement tot meer vraag naar HR-diensten,” concludeert organisatieadviseur Christiaan Gort van Berenschot. “Topmanagers die de efficiëntie van HR verder willen vergroten, moeten hierdoor ook kritisch naar hun eigen rol kijken.”

Gort pleit in dit verband voor verbreding van de rol van het topmanagement. “Door HR als organisatiebrede portefeuille te benoemen vindt een eenduidiger sturing van HR plaats, waardoor deze afdeling efficiënter kan werken. Personeelsbeleid wordt dan niet meer op het niveau van de verschillende organisatieonderdelen ontwikkeld. Bij deze topstructuur heeft het topmanagement voldoende aan een kleine en hoogwaardige HR-staf.”

Het onderzoeksrapport ‘Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement 2013-2014’, waaraan 143 personeelsmanagers hebben deelgenomen uit de profit en non-profit sector, meet prestaties op het gebied van in- en uitstroom van personeel, verzuim, opleidingen, personeelsbezetting en budgetten. Het in boekvorm gegoten onderzoek bevat meer dan 100  tabellen en grafieken met de belangrijkste HR ken- en stuurgetallen, analyses en interviews met gerenommeerde HR-managers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.