Logo
  • Nieuws
  • 3 augustus 2015
  • Peter van den Hout

Meer 'lijn' betekent ook meer HR

HR in de lijn leggen is al jaren het pleidooi in veel organisaties. En dit moet dan weer leiden tot minder HR-bezetting, ofwel een hogere HR-fte-ratio. In de praktijk blijkt echter het tegendeel waar: hoe meer managers, hoe meer HR-ondersteuning er nodig is.

Beeld Meer 'lijn' betekent ook meer HR

Dit blijkt uit het onderzoek Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement van Berenschot in samenwerking met HR Strategie. Een personeelsformatie die bestaat uit relatief veel hoger management en directie, gaat gepaard met een lagere HR-fte-ratio van de HR-functie ongeacht de omvang van de organisatie. 

De HR-fte-ratio drukt uit hoeveel medewerkers in de organisatie bediend worden door één fte (van 40 uur) in de HR-functie. Naarmate de omvang van het hoger management en directie toeneemt, worden er doorgaans minder medewerkers bediend door één HR-fte. Hoewel men dus lang aangenomen heeft dat HR in de lijn kan waardoor de omvang van HR afneemt, blijkt dat bij meer ‘lijn’ ook meer HR nodig is.

Overtuiging door benchmarking

Wilt u meer inzicht in de prestaties van uw HR-inspanningen? En wilt u uw eigen inspanningen afzetten tegen die van sectorgenoten of organisaties van een vergelijkbare omvang? Het summum van actuele benchmarkinformatie voor HR is Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement van Berenschot in samenwerking met HR Strategie.

Dit benchmarkonderzoek is bovendien compleet vernieuwd, waardoor het nog belangrijker is geworden voor uw HR-afdeling. Als deelnemer krijgt u nu namelijk de beschikking over een maatwerk benchmarkrapportage van uw eigen organisatie. Door uw data te vergelijken met organisaties uit uw eigen en andere sectoren kunt u vervolgens uw HR-beleid verder aanscherpen. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.