Logo
  • Nieuws
  • 12 december 2013
  • Michelle Hollenberg

HR-top: krappe meerderheid mannelijk

Over het algemeen zijn mannen binnen het HR-vakgebied in de minderheid, slechts 37 procent van alle HR-professionals is man. HR-functies op directieniveau worden echter in iets meer dan de helft van de gevallen (53 procent) vervuld door een man, zo blijkt uit onderzoek van Harvey Nash.

Uit het onderzoek – onder ruim 900 HR-professionals wereldwijd – blijkt dat de kans dat mannen streven naar functies op C-level hoger is, zowel binnen (50 procent) als buiten (73 procent) de HR.

Dezelfde ambities

Daarnaast blijkt ook dat mannen meer kans hebben om toe te treden tot de board (29 procent) en op salarisverhoging (21 procent). Ondanks deze verschillen zijn de ambities tussen mannen en vrouwen op de korte termijn wel hetzelfde. Beide groepen zien ‘interessant werk’ en ‘van toegevoegde waarde zijn voor de business’ als belangrijkste factor voor voldoening in hun werk. Daarnaast vinden mannen en vrouwen zichzelf even succesvol in hun eigen functie.

Meer functies voor vrouwen

Roland Steenvoorde, directeur van Harvey Nash Executive Search: “Er ligt binnen ons vakgebied nog steeds een uitdaging om meer senior HR-functies te laten vervullen door vrouwen. Een gedegen management development programma kan ervoor zorgen dat meer vrouwen aan de top komen binnen het vakgebied. Een evenwichtige bestuurslaag van een organisatie is altijd welkom en kan een bedrijf naar een hoger niveau tillen.”

Peter van den Hout, hoofdredacteur van HR Praktijk en HR Strategie, constateert dat het omslagpunt is bereikt. “Ik merk in de praktijk dat steeds meer vrouwen doorstoten naar HR-functies op directieniveau. Zie bijvoorbeeld Jumbo, Achmea, ABN AMRO, Microsoft, Vopak, Scania, NS Stations – allemaal vrouwelijke HR-directeuren. Ik verwacht dan ook dat volgend jaar vrouwen in de meerderheid zullen zijn in de top van HR in Nederland.”

Sluit u aan bij de top in HR-management!

Heeft u regelmatig te maken met complexe vraagstukken op het snijvlak van Human Resources Management en strategische issues? Bent u verantwoordelijk voor de ontwikkeling van leiderschap, het doorvoeren van veranderingen of het opstellen van nieuwe arbeidsvoorwaarden binnen uw organisatie?
HR Strategie biedt, als enige in Nederland, een platform voor de top in HR-management. Met een magazine, online archief, events en een innovatienetwerk kunt u bij HR Strategie terecht voor essentiële kennis en inspiratie op strategisch vlak. Meer informatie

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.