Logo
  • Blog
  • 30 december 2014

HR-studie: Mijn verwachtingen en start van periode 1

Iets met personeelszaken, management en met mensen werken. Dat was al snel waar ik aan dacht toen ‘men’ me vertelde over het vakgebied HRM. Na mijn besluit weer te gaan studeren en de daarbij behorende zoektocht naar ‘wat’ ik dan zou willen studeren stuitte ik dus op HRM. Ik ben me gaan verdiepen in de studie die aangeboden werd op NHL-hogeschool.

Mijn verwachtingen van de studie HRM?

  • veel aandacht voor personeelsplanning
  • coachen van personeel en een
  • adviserende rol voor het management.

Werkplek leren

In periode één zijn de vakken bedrijfseconomie, taalbeheersing, marketing en onderzoek de revue gepasseerd. Daarnaast is het vak werkplek leren een belangrijk en groot onderdeel gedurende mijn studie. Werkplek leren is een vak waarbij de student HRM-opdrachten moet uitvoeren binnen zijn eigen werkomgeving (in mijn geval de Koninklijke Marine). Dit is direct ook het grote verschil tussen een deeltijd- en voltijdstudie. Het staat binnen de opleiding bekend als het integrale deel waarin je als student een aanzienlijk aantal studiepunten (EC's) kan behalen.

Management Development (MD)

Voor periode 1 heb ik de HRM-structuur, het ziekteverzuim en de daarbij behorende kosten binnen de Koninklijke Marine in beeld gebracht. Daarnaast moest ik een HRM-proces beschrijven over een afdeling binnen de organisatie; ik heb gekozen voor het proces Management Development (MD). Om dit proces in kaart te brengen en te beschrijven heb ik een interview gehouden met een functionaris werkzaam binnen het bureau MD. Tijdens dit interview is mij duidelijk geworden dat er een duidelijk proces binnen MD te zien is: het identificeren, selecteren, ontwikkelen en de evaluatie (dit laatste wordt eigenlijk gezien als deel van het proces dat telkens terug te zien is). Daarnaast is het misschien leuk om te weten dat er binnen de Koninklijke Marine wordt gewerkt in een hiërarchische samenleving. In het bedrijfsleven zal een MD-kandidaat waarschijnlijk ontwikkeld worden tot aan een ‘hoge’ managementfunctie maar bij de Koninklijke Marine hebben we te maken met rangen en standen. Zo is er een apart traject voor de onderofficieren en een apart traject voor de officieren. Mochten jullie meer willen weten over mijn HRM-opdracht(en), vraag me er gerust naar!

Door deze werkplekopdrachten te maken krijg ik een steeds beter beeld van HR binnen de Koninklijke Marine en HR in het algemeen. Zo is het interessant om te zien hoe processen van afdelingen als MD nauw samenwerken met loopbaanbegeleiding en functietoewijzing. En dat dan ook nog eens in een organisatie met pak en beet 9000 werknemers!


Voor periode 2 staat het boek ‘HRM’ van Frits Kluijtmans centraal. Aan het einde van periode 2 zal ik mijn ervaringen over dit vak met jullie delen en vragen hoe jullie het ervaren hebben. Ik hoor graag jullie mening over mijn verwachtingen!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.