Logo
  • Nieuws
  • 17 april 2015

De HR-markt zit in de lift

De vraag naar P&O’ers stijgt al 6 kwartalen, met name de vraag naar recruiters. Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2014 is deze groei zelfs 50 procent. Dit blijkt uit het Onderzoek Arbeidsmarktontwikkelingen Q1 van RaymakersvdBruggen en de Intelligence Group.

Beeld De HR-markt zit in de lift

Een ontwikkeling die op een verdere aantrekkende arbeidsmarkt duidt in 2015. Parallel daaraan zien de onderzoekers een slechte arbeidsmarktkans en perspectief voor loopbaanadviseurs. Een ontwikkeling die op een verder herstel van de arbeidsmarkt duidt en op een afname van reorganisaties en outplacementtrajecten.

Afnemend aanbod op de arbeidsmarkt

Het gevoel van schaarste neemt toe door enerzijds een aantrekkende vraag en anderzijds een dalend aanbod van arbeid. Sinds de arbeidsmarkt aantrekt, is te zien dat mensen in algemene zin en P&O’ers in het bijzonder zich minder actief zijn gaan aanbieden op de arbeidsmarkt. Hierdoor ontstaat een versnelling in de perceptie van krapte en schaarste bij werkgevers. De arbeidsmarktkans binnen de HR-markt ligt nu nog onder het Nederlands gemiddeld (62,3 versus 68,4). Beide bewegen snel richting de 70 wat een evenwichtssituatie impliceert.

Impact automatisering e-hrm en jobhunting

Het uitgangspunt voor de functiegroep als geheel is nog redelijk, maar de vooruitzichten zien er gunstig uit. Dat geldt niet voor alle HR-functies. Zo hebben vmbo’ers, loopbaanadviseurs en medewerkers personeelszaken, en de HR-assistent een ongunstig perspectief en lage arbeidsmarktkans. Vooral deze laatste twee groepen worden steeds vaker weg geautomatiseerd door bijvoorbeeld e-hrm. Ook het vakgebied van loopbaanadviseurs verandert sterk o.a. door tooling op gebied van jobhunting, e-learnings en de meer arbeidsmarkt gerichte aanpak van loopbaanadviseurs.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.