Logo
  • Nieuws
  • 2 juli 2014
  • Bron: CNV Dienstenbond

Aldi zet HRM-afdeling op

Supermarktketen Aldi gaat werken aan een betere interne communicatie met de medewerkers. In samenhang daarmee gaat het bedrijf een HRM-afdeling opzetten, uniek in de geschiedenis van het concern. Dat bleek tijdens de presentatie van het plan van aanpak door de hoofddirectie van Aldi aan de Inspectie SZW en de vakbonden. In de verbeterplannen participeert ook CNV Dienstenbond. CNV-onderhandelaar Roos Rahimi: “We gaan samen met Aldi werken aan verbeteringen. We willen de medewerkers hier zelf nadrukkelijk bij betrekken. Wij gaan er vervolgens op toezien dat de verbetervoorstellen concrete uitwerkingen krijgen op de werkvloer.”

Beeld Aldi zet HRM-afdeling op

De Inspectie SZW had het concern om een plan van aanpak gevraagd in oktober 2013. De Inspectie stelde toen vast dat Aldi op maar liefst negen punten geen goede werkomstandigheden creëerde voor haar medewerkers.

Verbetervoorstellen

Het plan van aanpak bevat verbetervoorstellen op holdingniveau. De negen Nederlandse BV’s gaan deze naar eigen inzicht concretiseren. De bonden moeten daarbij actief betrokken zijn. CNV Dienstenbond is blij dat Aldi nu laat zien een beweging te willen maken richting haar medewerkers. Daarbij wil CNV dat de Aldi-medewerkers constant betrokken blijven bij het proces en actief moeten kunnen bijdragen aan de verbeterplannen.
Daarom gaat CNV Dienstenbond onder eigen regie aan de slag met werkgroepen. Deze werkgroepen moeten naast concrete plannen ook zorgen voor meer openheid binnen de gesloten bedrijfscultuur van Aldi. Rahimi: “Hopelijk durven de medewerkers hierdoor steeds vaker en duidelijker hun stem te laten horen”.
Na het aankaarten van de misstanden, eerst bij Aldi zelf en later bij de Inspectie SZW, kan CNV nu echt samen met de medewerkers aan de slag om verbeteringen door te voeren en toe te zien op de uitvoering. Rahimi: “De werknemers kunnen tijdens bijeenkomsten die CNV belegt nu zelf actief meedenken over de noodzakelijke verbeteringen.
Het opzetten van een HRM-afdeling op holdingniveau is een mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf. Nooit eerder was er sprake van een professioneel en actief personeelsbeleid bij Aldi. Zo zie je dat het bespreekbaar maken van een bedrijfscultuur, gepaard met de nodige druk en het actief betrekken van medewerkers, voor verandering kan zorgen. Nu gaan we samen met de medewerkers en in goed overleg met Aldi de weg omhoog inslaan.”

Leergang: Leiderschap voor HR

De leergang HR Leiderschap van de Nyenrode Business Universiteit i.s.m. HR Academy omvat de eerste leergang in Nederland die integraal is gericht op het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten voor HR-directeuren/managers. Leiderschapskwaliteiten die cruciaal zijn voor een succesvolle deelname aan het beleid van de organisatie. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.