Logo
  • Nieuws
  • 9 juli 2015
  • Bron: Overhetnieuwewerken.nl

Thuiswerkers laten regelmatig hun gezicht zien op kantoor

Van de mensen die buiten kantoor werken, komt driekwart toch regelmatig weer terug naar de werkvloer. Zelfs wanneer ze van hun baas de hele week mogen thuiswerken. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Over Het Nieuwe Werken, die dit jaar voor de vijfde keer is uitgevoerd onder 5.300 professionals.

Contact met collega’s is erg belangrijk. 81 Procent van de respondenten geeft dan ook aan regelmatig contact te zoeken met collega’s, wanneer ze niet op kantoor werken. Bijna driekwart zegt toch regelmatig naar het werk te komen, ook al mogen ze de hele week thuiswerken. En dat terwijl toch 89 procent van de respondenten zegt dat hun manager hen helemaal vertrouwt als ze thuiswerken.

Van de ondervraagde professionals noemt 86 procent collega’s als belangrijkste reden om naar het werk te gaan. Collega’s geven namelijk inspiratie (44 procent) en gezelligheid (20 procent). Daarnaast gaan mensen naar kantoor om zichtbaar te zijn en hunzelf te profileren (47), zowel richting baas als richting collega’s.

Onzekerheid

Dat mensen regelmatig naar kantoor komen, heeft te maken met onzekerheid, verklaart Henny van Egmond, adviseur Het Nieuwe Werken en partner bij Yolk. “In veel sectoren zijn ontslagen gevallen. Ik heb het gezien op een groot kantoor waar de helft van de medewerkers thuiswerkte. Daar steeg de bezettingsgraad toch weer van 70 naar 90 procent. Dat is echt het gevolg van die onzekerheid: als ik niet zichtbaar ben, vlieg ik er straks als eerste uit.”

Overigens vindt 60 procent het goed dat de baas meer hun output controleert wanneer ze buiten kantoor werken. Dit moet niet worden vastgelegd in beleid of regelgeving, zoals bijvoorbeeld de nieuwe Wet flexibel werken die waarschijnlijk dit jaar in werking treedt. Ruim de helft (52 procent) van de professionals vindt namelijk dat je HNW volledig vrij moet laten. Een formeel besluitvormingsproces of een medewerker flexibel kan werken is niet nodig; je regelt het onderling.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.